ODANIN KURULUŞU

Herşey Maliye ve Gümrük Bakanlığı’nın 22.01.1990 tarih ve 6212 sayılı yazısı ile yaşamaya geçmeye başladı. Geçici Kurul Başkanı Prof. Dr. Orhan Morgil’in imzasını taşıyan yazıda yasanın 15. maddesine göre İzmir ilinde Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası kurulacağı belirtiliyordu. Odanın kurulması için 27 Ocak 1990 günü saat 9.30 da Bornova’da Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Büyük Amfi’sinde yapılacak olan toplantıya katılmaya çağıran yazıda ayrıca izin belgelerinin de verileceği duyuruluyordu.

3 Haziran 1989 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan “ Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu”na göre yıllardan beri gündemde olan örgütlenme Orhan Morgil’in yazısı ile canlanıyordu.

Yasa’da yer alan 4. Geçici maddede “Odaların ve Birliğin teşkiline kadar bu kuruluşlara verilen görevler Maliye ve Gümrük Bakanınca oluşturulacak geçici Kurul tarafından yürütülür.

Geçici Kurul; Maliye ve Gümrük Bakanınca seçilecek on üyeden oluşur. Kurul üyelerine verilecek huzur hakkı Maliye ve Gümrük Bakanının onayı ile belirlenir.

Geçici Kurul Odaların ve Odalar Birliğinin organlarının teşekkülüne kadar Maliye ve Gümrük Bakanı tarafından uygun görülecek il veya bölgelerde en az üç üyeden oluşacak Değerlendirme Komisyonları kurar.

Geçici madde hükümleri gereğince sınavsız Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olacaklar ile Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavına girmek isteyenler, kurulacak Değerlendirme Komisyonlarına müracaat ederler. Değerlendirme Komisyonlarının verdiği karar üzerine sınava girmeye hak kazananların sınavları, Odaların ve Odalar Birliğinin kuruluşu tamamlanıncaya kadar Maliye ve Gümrük Bakanı tarafından kurulacak Sınav Komisyonları tarafından yapılır. Sınav Komisyonu, biri Maliye ve Gümrük Bakanlığı temsilcisi, ikisi de üniversite öğretim üyesi olmak üzere üç üyeden oluşur. Birden fazla Sınav Komisyonları kurulabilir.” Deniyordu. Geçici kurulda bu yetkiyi kullanıyordu.

3568 sayılı yasanın 14. maddesinde ise odaların nitelikleri belirlenmişti. Bu maddede “Serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirlerin odaları ayrı ayrı kurulur. Serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler odaları, bu Kanunda yazılı esaslar uyarınca meslek mensuplarının ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, bu mesleklerin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleriyle ve iş sahipleri ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere meslek disiplini ve ahlakını korumak maksadıyla kurulan, tüzelkişiliğe sahip, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır.

Bu Kanunda kullanılan oda deyimi, ayrı ayrı kurulacak olan, serbest muhasebeci mali müşavirler, yeminli mali müşavirler odalarını ifade eder.

Odalar kuruluş amaçları ve Kanunda belirtilenler dışında hiçbir faaliyet gösteremezler, kendilerine Kanunla verilen görevlerin yerine getirilmesiyle ilgili olmayan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleyemezler, siyasetle uğraşamazlar, siyasi partiler, sendikalar ve derneklerle ortak hareket edemezler, siyasi partilere maddi yardım yapamazlar, onlarla siyasi ilişki ve işbirliği içinde bulunamazlar, milletvekili ve mahalli idarelerin seçimlerinde, belli adayları destekleyemezler.” İbareleri vardı.

Bir sonraki maddede ise Odaların kuruluşu ele alınmıştı. 15. maddede “Bölgesi içinde kendi mesleği konusunda en az 25 meslek mensubu bulunan il merkezlerinde bir oda kurulur. Ayrı ayrı kurulan serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler odaları, bulundukları ilin adıyla anılır.

Yeterli sayıda meslek mensubu bulunmayan ve oda kurulamayan yerlerin en yakın odaya bağlanmasına veya bölge odaları kurulmasına Birlikçe karar verilir. Bu karar Maliye ve Gümrük Bakanlığına bildirilir.

Odalar, kuruluşlarını Birlik Yönetim Kurulu aracılığıyla Maliye ve Gümrük Bakanlığına bildirmekle tüzel kişilik kazanırlar.

Odalara üye olmayan meslek mensupları mesleki faaliyette bulunamazlar 14. maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen yasaklara uymayan odaların sorumlu organlarının görevlerine son verilmesine ve yerlerine yenilerinin seçilmesine Adalet Bakanlığının, Maliye ve Gümrük Bakanlığı’nın teklifine dayanarak veya doğrudan doğruya isteği uyarınca bu kuruluşların bulundukları yer Cumhuriyet Savcılığının açacağı dava üzerine o yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesince karar verilir. Yargılama basit usule göre yapılır ve en geç üç ay içinde sonuçlandırılır.

Mahkemece beşinci fıkrada yazılı organların görevlerine son verilmesi halinde kararda ayrıca, görevlerine son verilen organları bu Kanunda yazılı usullere göre seçecek organları toplamak üzere, Oda Yönetim Kurulu için Oda Genel Kurulu üyeleri arasından, Birlik Yönetim Kurulu için Birlik Genel Kurulu üyeleri arasından beş kişi görevlendirilir. Seçim, görevlendirilen bu beş kişi tarafından bir ay içinde sonuçlandırılır. Görevlendirilen bu beş kişi bu fıkrada yazılı süre içinde görevlerine son verilen organlar gibi görevli ve yetkili olup aynı şekilde sorumludurlar. Bu fıkra hükmüne göre seçilecek yeni organlar, eski organların görev sürelerini tamamlarlar.

Maliye ve Gümrük Bakanlığı’nın bu Kanun uyarınca Oda organlarının işlemleri hakkında onay mercii olarak verdiği kararları görevli oda organları aynen yerine getirmekle yükümlüdürler. Bakanlık kararını, idari yargı merciinin yürütmenin durdurulmasına veya esasına ait kararı veya kanuni bir sebep olmaksızın yerine getirmeyen veya eski kararda direnme niteliğinde yeni bir karar veren veya Kanun’un mecburi kıldığı işlemleri Bakanlığın uyarısına rağmen yerine getirmeyen oda organları hakkında da yukarıdaki fıkralar hükümleri uygulanır.

Görevlerine son verilen organların yerine en geç bir ay içerisinde yenileri seçilir. Yeni seçilenler eskilerin süresini tamamlarlar.

Görevlerine son verilen organ üyelerinin kanunda yazılı cezai sorumlulukları saklıdır. Bu organların yukarıdaki fıkra gereğince görevlerine son verilmesine sebep olan tasarrufları hükümsüzdür.

Türk Devletinin varlık ve bağımsızlığının, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğünün, toplumun huzurunun korunması ve Devletin Anayasada belirtilen temel niteliklerini tehdit edici faaliyetlerin önlenmesi bakımından gecikmesinde sakınca bulunan hallerde valiler seçilmiş oda organlarını geçici olarak görevden uzaklaştırabilirler. Görevden uzaklaştırma kararı, dayanakları ile birlikte üç gün içinde dördüncü fıkrada sözü edilen mahkemeye bildirilir. Mahkeme görevden uzaklaştırma kararının yerinde olup olmadığını dosya üzerinde inceleyerek bu konudaki kesin kararını en geç on gün içinde verir. Görevden uzaklaştırmanın yerinde olduğuna mahkemece karar verilmesi halinde beşinci fıkra hükümleri uygulanır.

Göreve son verme ve görevden uzaklaştırma hükümleri oda genel kurulu hakkında uygulanmaz.” Hükümleri vardı.

27 Ocak 1990 günü izin belgelerinin dağıtımı sırasında bir büyük heyecan da odanın ilk kurucu yönetim kurulu seçiminde yaşanıyordu. Çağdaş Grup bu arada salonda tarihinin ilk bildirisi dağıttı.

“Çağdaş Muhasebeciler-Mali Müşavirler” listesinde yer alan Nurettin Akbaş, Nihal Açık, Necmettin Keleş, Harun Ayzit ve Ergün Okçay kurucu yönetim kurulu olarak seçildiler.

Seçilenler kendi aralarında yaptıkları toplantıda Harun Ayzit’i İzmir SMMMO’sı yönetim kurulu başkanlığına, Necmettin Keleş’i başkan yardımcılığına, Nurettin Akbaş’ı sekreterliğe, Ergün Okçay’ı saymanlığa, Nihal Açık’ı da üyeliğe getirdiler.

ÇAĞDAŞ GRUP’UN İLK BİLDİRİSİ

“ÇAĞDAŞ MUHASEBECİ VE MALİ MÜŞAVİRLER

Ülkemizin genel ekonomik ve demokratik sorunlarından mesleğimizin özel sorunlarını soyutlamak mümkün değildir.Planlı ve sistemli bir şekilde yürütülen ekonomik ve demokratik haklarımızın geriletilmesi çalışmaları direkt meslektaşlarımızı ilgilendiren ve kamu oyunda “3568 sayılı yasa”olarak bilinen yasa ile yepyeni bir aşamaya gelmiştir.27 Ocak 1990 günü yapılacak olan ilk meslek odamız seçimlerinde daha da geriletilmeye çalışılan haklarımızın bizler tarafından kullanılabilmesi için yepyeni bir olanak doğmaktadır.Meslek yasamızın taslak düzeyde hazırlanmasından tutalım da geçici kuralların oluşması , değerlendirme komisyonlarının teşekkülü ,ruhsatlarımızın verilip böylesine büyük bir mesleki kuruluşu genel kurula götürmenin hiçbir aşamasında fikrimiz sorulmamış sürekli kendi oluşturdukları organ ve organların kararları ile bugüne gelinmiştir.Bugüne kadar hiç fikrimizi sormayanlar yeni bir dönemin eşiğine geldiğimiz bugünlerde bizden bizleri bir kere daha “yönetmek “üzere yetiştirilemedi bahanesiyle verilmeyen ruhsatlarımızın en kısa sürede çıkartılması ve hak sahiplerine verilmesi , Bağımlı çalışan arkadaşlarımızın mesleğimiz ve odamız içindeki statülerinin belirlenmesi, Tüm meslektaşlarımızın sosyal güvenlik sorunları, Disiplin ve ceza yönetmeliği, Staj ve sınav yönetmeliği, Kaçak çalışmalarının engellenmesi, Serbest muhasebecilikten serbest muhasebeci mali müşavirliğe ve yeminli mali müşavirliğe geçişteki belirsizlikler, 3568 sayılı yasadaki antidemokratik maddelerin düzeltilmesi, gibi peş peşe sıralanabilecek onlarca sorunu katılımcı , konuyla ilgili herkesimin görüşünün alındığı platformlarda çözmeyenler acaba hangi yaklaşım ve tarzla meslek odalarımızda sorunlarımızı çözecektir.

Değerli meslektaşlar,

Meslek odaları mesleğin özel sorunlarını ve genel ülke sorunlarının çözülmesi bu sorunlara ilişkin görüş ve önerilerin doğabileceği önemli baskı gruplarıdır. Yukarıda sadece birkaçını saymaya çalıştığımız mesleki sorunlarımız dışında ekonomik aday meslektaşlarımız tarafından açıklanmalıdır.

Biz çağdaş serbest muhasebeci ve serbest muhasebeci mali müşavirler olarak açık seçik diyoruz ki;

Bu sorunlarımız ancak çağdaş, demokrat ve katılımcı bir yaklaşımla çözülür.

BİZ ÇAĞDAŞIZ, BİZ DEMOKRATIZ,BİZ BU İLK MESLEK ODAMIZ SEÇİMLERİNDE SİZLERLE BİRLİKTE ONLARCA SORUNUMUZU ÇÖZECEĞİMİZE İNANIYORUZ.ÇAĞDAŞ VE DEMOKRAT TÜM MESLEK MENSUPLARIMIZDAN YETKİ İSTİYORUZ.

ÇAĞDAŞ
SERBEST MUHASEBECİ
SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER”

1. OLAĞAN GENEL KURUL

Kurucu yönetim kurulu yasa gereği ilk genel kurulu 16-17 Haziran 1990 tarihinde yapma kararı aldı. 6 Haziran 1990 tarihli bir yazı ile durum odaya kayıtlı tüm üyelere duyuruldu. İlk olağan genel kurul 16 Haziran günü Yenişehir Kültür Merkezi’nde, seçimler ise 17 Haziran’da 1441 Sokak No: 2/6 Alsancak adresindeki oda merkezinde yapılacaktı. Eğer yeterli çoğunluk sağlanamazsa 23-24 Haziran 1990 tarihlerinde çoğunluk aranmaksızın gerçekleştirilecekti.

Genel kurul hazırlıkları sırasında odanın gelir-gider tablosu ve belge düzeni açısından denetlemesi, bir denetim kurulu olmadığından Yeminli Mali Müşavir Murat Koğacıoğlu’na yaptırıldı. Genel Kurula onun imzaladığı denetleme raporu ile gidildi.

Gelir-Gider tablosuna göre; odanın bu kısa dönemdeki gelirleri 309.572.433 TL idi. Demirbaşlar için 42.1621.953 TL, ücretler için 5.733.935 TL, kira için 4.580.000 TL, seyahat gideri için 2.917.460 TL, genel giderler için 39.353.230 TL ve genel kurul gideri için de 10.578.040 TL harcanmıştı.

Yönetim kurulunun üyelere sunduğu genel kurul raporuna göre, gereksinim doğrultusunda önce dört daha sonra da bir personel eklenmesiyle beş kişilik bir oda çalışanı kadrosu oluşturulmuştu. Ayrıca Kıbrıs Şehitleri’nin girişinde kiralanan oda binasının da küçük geldiği belirtiliyordu. Bu yere 9 Şubat 1990 tarihinde taşınılmış; masa, sandalye ve telefon gibi zorunlu demirbaşlar sağlanmıştı.

Bu kısa dönemde geçici izin belgelerinin dosyaları Ankara’dan getirilmiş, 2499 sayılı sermaye piyasası konusunda değişiklik yapan hükümet önerisinin adalet komisyonundan geçmesi üzerine Geçici Kurul’ca başlanan karşı çıkışa katılınmış, 12 Mayıs 1990’da da geçici belgeler yerine kullanılmak üzere izin belgeleri dağıtılmıştır.

30 Mayıs 1990 tarihinde ise odaya kayıtlı üye sayısı 1389’a ulaşmıştı.

23 Haziran günü başlayan İzmir SMMMO l. Olağan Genel Kurulunda divan başkanlığına Erol Sevil getirildi. İsmail Hakkı Şakar divan başkanı yardımcılığını, Feyzullah Topçu ve Aydın Özdemir yazmanlıkları üstlendi.

İlk genel kurulun konukları arasında SHP il başkanı Ceyhan Akgün, SHP Buca İlçe başkanı Ali Rıza Kaya, Ankara Odası sekreteri Mehmet Çelik, Ankara Odası Saymanı Orhan Karahasanoğlu, İnsan Hakları Derneği Temsilcisi Mustafa Ufacık, Halkın Emek Partisi temsilcisi Hakan Küçükaba bulunuyordu.

Toplantıya katılamayıp telgrafla başarılar dileyenler arasında TBMM Başkanı Kaya Erdem, DYP Genel Başkanı Süleyman Demirel, SHP Genel Başkanı Erdal İnönü, Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Birliği Genel Başkanı Kenan Yurdakul’un yanı sıra Sakarya, Burdur, İstanbul, Adana, Gaziantep, Kayseri, Edirne, Eskişehir, Bursa, Konya ve Samsun SMMM odaları da vardı.

Yönetim Kurulu raporu üzerine Şefik Diyar, Nejat Mertadam,Ünal Sayhan, Mustafa Özateşler, Sait Meriç ve Ali Yılmaz söz alarak konuştular. İlk genel kuruldaki seçimlere katılan gruplar adına konuşmalara geçildiğinde “Bu Grup” adına Şeref Bilgi, “Çağdaş Muhasebeciler” adına Nurettin Akbaş, “Güven Grubu” adına Günay Tüzün, “Demokratik Güçler” adına Tevfik Alyanak, “Çağdaş Demokratlar” adına Ahmet Kumaş ve bağımsız olarak Hasan Şahin söz aldı.

24 Haziran 1990 günü yapılan seçimlere 1325 kayıtlı üyeden 699’u katıldı. 4 oy iptal edildi. Bu seçim sonuçlarına göre oda organlarına şu üyeler seçildi:

Yönetim Kurulu:
Nurettin Akbaş: 162 oy
Necmettin Keleş: 158 oy
Nejat Mertadam: 158 oy
Nuri Mengüarslan: 156 oy
Ergün Okçay: 155 oy

Disiplin Kurulu:
Ali Rıza Pamuk: 160 oy
Yakup Baltacı: 159 oy
Ümran Canşi: 158 oy
Avni Özen: 157 oy
Akıner Tugay: 155 oy

Denetim Kurulu:
Bayazıt Kanat: 154 oy
Mestan Doyran: 153 oy
Nihal Açık: 150 oy

Ayrıca Türmob için de 53 asil merkez birlik delegesi seçildi.

2. OLAĞAN GENEL KURUL

1 Haziran 1991 tarihinde 201 üyenin katıldığı ve İzmir Ticaret Lisesi amfisinde gerçekleştirilen bu genel kurulda Divan Başkanlığına Şefik Diyar getirildi. Başkan yardımcılığını Feyzullah Topçu yazmanlıkları ise Ümit Kurtulmamış ve Kamil Yazar üstlendiler.

Türmob Yönetim Kurlu üyesi Nejat Koyuncu’nun da bir konuşma yaptığı genel kurul da üyelerden Yalçın Önder, Erdoğan Dönmüş, Sait Meriç, Mustafa Demir, Sefa Yönt, Mustfa Türkiş, Şeref Şencanbaz, Cahit Üzken, Mehmet Kürezci, Ahmet Kumaş, Suha Güner, İsmail Pınar ve Yavuz Özmakas söz alarak yönetim kurulu raporu hakkındaki görüşlerini belirttiler.

Genel kurulda bir oda binası alınması için karar alındı. Bunun için de 4 ayda bir her üyeden 100.000 (Yüzbin) TL alınarak taşınmaz alımı için bir fon oluşturulmasına karar verildi.

Ayrıca bir “Oda İç Yönetmeliği” Komisyonu kuruldu. 13 gönüllünün katıldığı komisyonda şu isimler yer aldı: Halil Zeki Osma, İsmail Pınar, Mehmet Ejder, Cevat Acıöz, Sait Meriç, Mustafa Eylen, Mustafa Sağlam, Yalçın Önder, Öcal Yalçın, Erol Sevil, Akıner Tugay, Bayazıt Kanat, Turgut Keban.

Yönetim kurulunda 05.06.1991 tarihinde oda sekreteri Ergün Okçay görevinden istifa etti ve yerine Nejat Mertadam getirildi.

01.08.1991 tarihinden itibaren Genel İdare Müdürü ile Muhasebe Müdürü çalıştırılmaya başlandı.

ODA BÜLTENİ YAYIMLANIYOR

Odanın bülteni ilk olarak Kasım 1990 tarihinde yayınlandı. Oda adına Nurettin Akbaş sahibi, Necmettin Keleş ise sorumlu müdürüydü. Yayın Kurulunda M. Nejdet Şenbak, Selim Uygun, Ümit Kurtulmamış, Aydan İnam, Mehmet Uğur ve Rıfat Nalbantoğlu vardı.

Dergi kapak dahil 36 sayfaydı. Ön ve arka kapak içlerinde reklam vardı. İlk sayıda yer alan yazılar ve hazırlayanlar da şunlardı:

Selim Uygun : Körfez Krizi ve Etkileri
Sahip Öznergiz : Hayat Standardı Esası, geçici vergi karşısındaki Anayasa Mahkemesi Kararları
İsmail Türk : İdari Para Cezaları
Turgut Arığ : Yeni vergi artış farkları kimlerin cebine girecek
Basri Özgür : Ücretin tanımı
Ergün Aybars : Devletçilik
Yılmaz Uçak : Odalar Birliği 1. Olağan genel kurulu üzerine
Nejat Koyuncu : Odalar Birliği 1. Genel kurulu üzerine
Rıfat Nalbantoğlu : Odalar Birliği Genel Kurulu üzerine
Nurettin Akbaş : Gelecek Mesleğimize Emanet
Yaşar Aksoy : Halikarnas Balıkçısı’nda İdeoloji ve Romantizm

Dergi boyutlarındaki oda bültenini ilk sayısında ön kapak zemini siyahken, üçüncü sayıda zemin meslek rengi olarak kabul edilen maviye dönüştürüldü. Şubat 1992 tarihli onuncu sayıda ise ilk kez kapak çok renkli olarak bir afişi, 15. Türkiye Muhasebe Kongresi afişinin resmiyle yayınlanıyordu. Bu sayıdan sonra bültenin ilk sayısı ancak Eylül 1991’de yayınlanabildi.

Mart 1992 tarihli 11. sayıda ise Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü Mesajı kapakta yer aldı. Aynı dergide bir başka ilginç yazı da “Altınordu Spor Kulübüne Destek verelim” yazısıydı. Altınordu spor kulübünün kısa bir tarihçesinin de verildiği yazıda meslektaşlarımızın bu kulübün yönetime geldikleri duyuruluyordu.

ÖRGÜTLENME ÇALIŞMALARI

1990-1992 döneminde Oda Yönetim Kurulu meslektaşlar arasında birlikteliği sağlamak ve örgütlülüğü arttırmak üzere örgütlenme çalışmalarına hız verdi. Bu doğrultuda Oda İç Yönetmeliği uyarınca ilçe temsilcilikleri ve çalışma komisyonları oluşturuldu.

İlk temsilciliklere ilçelerde yapılan seçimler doğrultusunda şu meslektaşlarımız seçildi:

Aliağa : Hüseyin Koç
Bayındır : Mehmet Kozakçı
Bergama : M. Cahit Üzken
Çeşme : Nejat Atatuş
Kemalpaşa : Metin Dökmeciler
Kınık : İ. Fehmi Özalp
Menemen : Mithat Çetin
Ödemiş : Muzaffer Çakır
Selçuk : Hasan Öcal
Tire : Süleyman Övül
Torbalı : Hüseyin Bağcı
Urla : Şenol Özgürengin

Oda Yönetim kuruluna çalışmalarında yardımcı olmak ve oda üyelerini daha etkin bir duruma getirmek için de Vergi Araştırma Komisyonu, Asgari Ücret Tesbit Komisyonu, Mesleki Eğitim Komisyonu, Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Komisyonu, Basın Yayın Komisyonu ve Denetleme Komisyonu kuruldu.

YAPILAN ETKİNLİKLER

Kuruluş aşamasında yapılan etkinliklerin kuşkusuz ki en önemlisi 13 Haziran 1990 günü saat 15.00 de Atatürk Kültür Merkezi’nde saat 15.00 de düzenlenen “3568 Sayılı Yasanın 1. Yılı ve Uygulama Sorunları” adlı paneldi. Bu panele Veysi Seviğ, Ekrem Pakdemirli, Birgen Keleş, Sümer Oral ve Hüsnü Okçuoğlu panelist olarak katıldılar.

Bunlardan başka yapılan etkinlikleri de şöyle sıralayabiliriz:

01.Şubat.1991 “ Türkiye’deki Muhasebe Uygulamalarının Enflasyon Karşısındaki Etkilerinin Değerlendirilmesi”
Prof. Dr. Hulusi Demir
Prof. Dr. Namık Çevik
Mehmet Ali Aktuğoğlu
Başhesap uzmanı Yılmaz Bodur
Doç. Dr. Nergis Tek
Yrd. Doç. Dr. Nejat Akıncı
   
01. Mart.1991 “Vergi kanunları Uygulama ve sorunları”
YMM Murat Koğacıoğlu,
YMM Mesut Çırak, 
SMMM Ali Rıza Pamuk, 
SMMMRemzi Çelikel
   
01.Ekim.1991 “Gelir Vergisi Kanunu’nun İrdelenmesi”
YMM Suat Akın
YMM Aydın Erdim
YMM Haldun Okyay
Halil İbrahim Uzun
   
01.Kasım 1991 Tabipler Odası 
Mesleki Kültür Söyleşileri
T.Veldet Velidedeoğlu
   
03 Kasım 1991 Ödemiş, Birgi, Bozdağ, Sard gezisi
   
16 Kasım 1991 Aliağa Belediyesi salonu
Bakırçay bölge toplantısı
   
29 Kasım 1991 Meslek Hastalıklarımız
Op. Dr. Fikret Öztop
   
04. Aralık.1991 “Bağ-Kur Mevzuatı İncelemesi”
Bağ-Kur İl Müdürü Kadir İnan
   
8 Aralık 1991 Bergama Gezisi
   
10.Aralık.1991 “SSK Mevzuatı İncelemesi”
SSK İl. Md. Yrd. Nejat Kosovalı
   
14 Aralık 1991 Ödemiş Bölge toplantısı
   
17.Aralık.1991 “İş Hukuku Mevzuatı İncelemesi”
Mustafa Engin
Erol Alkış
   
15 Aralık 1991 Balçova Behzat Tepesi 
Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü
   
06.Ocak.1992 “ 1992’ye girerken Vergi sorunları Paneli” 
YMM Aydın Erdim, Doç. Dr. Mehmet Tosuner, Prof. Dr. Ekrem Pakdemirli
   
28 Ocak 1992 Atatürk Kültür Merkezi
İkinci Kuruluş Yıldönümü Kokteyli
   
29 Şubat 1991 “Çocukların Gözüyle Muhasebeci ve Muhasebe Mesleğine Bakış” konulu resim yarışması
   
26.03.1992 “Türk Vergi sisteminde Vergi Affı”
YMM Aydın Erdim, 
Hesap uzmanı Ekrem Kayı
   
27.03.1992 Hayat Standardının kaldırılması konusunda ortak basın toplantısı
   
14.04.1992 “Bazı kamu Alacaklarının Hızlandırılması ve Matrah Arttırımı Hakkında Yasa”
Defterdar yardımcısı İhsan Eyibilir
Gelir Müdürü İsmet Tekdoğan
Gelir Müdürü Vahti Korucu

YAYINLAR

Odanın bu ilk iki çalışma yılında meslektaşlarımızın gereksinim duydukları konularda onlara yardımcı olmak üzere kim kitapçıklarda hazırlanarak tüm üyelere iletildi. Bu dönemde hazırlanan dört kitapçık şunlardı:

1. İnşaat Sektöründe Vergi ve Muhasebe
2. İnşaat Sektöründe Vergi, Muhasebe ve Kambiyo
3. Kıdem Tazminatı Kararları
4. Muhasebe Uygulamaları
• Gemi Acentalık işleri
• Nakliye Firmaları
• Akaryakıt Satış Bayileri
• Dönem Sonu Envanter İşlemleri


13. OLAĞAN GENEL KURUL

18-19 Mayıs 2002 tarihlerinde 9 Eylül Üniversitesi Rektörlüğü 75. Yıl Amfisi’nde gerçekleştirilen genel kurulu yönetmek üzere Nail Sanlı TÜRMOB Genel Sekreteri Nail Sanlı’nın divan başkanlığında oluşturulan divanda Başkan yardımcısı olarak Osman Bulut , yazman olarak da Mahmut Açıkkar ve İdil Acaroğlu görev aldılar.

Konuklar arasında bulunan İstanbul SMMM Odası Başkanı Yahya Arıkan, Ankara SMMM Odası başkanı Mehmet Koç, Bursa SMMM Odası başkanı Bülent Çetin, Konya SMMM Odası başkanı Ahmet İciger, İçel SMMM Odası Başkanı Dursun Göktaş, Antalya SMMM Odası Başkanı Arif Hikmet Cengiz, İzmir Defterdat vekili Levent Gençyürek ve İstanbul Milletvekili Masum Türker birer konuşma yaptılar.

Genel kurul çalışmalarını izleyen diğer konuklarımız arasında TÜRMOB Disiplin Kurulu başkanı Muhlis Selçuk TÜRMOB Disiplin Kurulu Necmettin Keleş, TÜRMOB Dnetleme Kurulu Üyesi Raif Çavuşoğlu, İzmir YMMM Odası başkanı Ünal Aydın, İzmir YMMM Odası sekreteri Hasan Zeki Suzan, İzmir YMM Odası Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Kumaş, Gelirler Bölge Müdürü yardımcısı Aykut Kulatan, Esnaf Birlikleri Başkanı Mehmet Ali Susam, Pazarcılar Odası Başkanı Zekeriya Mutlu, SSK İzmir Bölge Müdürü Ali İhsan Yeşilçimen de bulunuyordu.

Gruplar adına yapılan konuşmalardan sonra Yalçın Önder, Levent Molva, Sait Meriç, Bahri Dündar, Muhsin Dalfidan, Özkan Üretken, Mehmet Özgür, Hüseyin Günay, Nurettin Akbaş, İlhan Bora, Önder Cengiz, Faruk Aksu söz alarak görüş ve önerilerini ilettiler.

165 TÜRMOB delegesinin belirlendiği seçimlere 4119 kayıtlı oda üyesinden 1669 meslektaşımız katıldı. 1642 oy geçerli, 4 oy boş ve 23 oy iptal kabul edildi. Seçimler sonucunda oda kurulları aşağıdaki gibi oluştu:

Yönetim Kurulu
Ayhan Baltacı : 804 oy
Feyzullah Topçu : 867 oy
Mehmet Kaya : 862 oy Ali
Ali Yenidoğan : 862 oy
İlhan Bora : 806 oy

Disiplin Kurulu
Metin Aksoy : 867 oy
Şükrü parmaklı : 868 oy
Rıza Türköz : 869 oy
Mehmet Özgür : 868 oy
M. Faruk aksu : 866 oy

Denetim Kurulu
Vedat Heyfegil : 874 oy
Hüseyin Hamamcılar : 871 oy
M. Cahit Üzken : 869 oy

14. OLAĞAN GENEL KURUL

14. Olağan (mali) genel kurul Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü 75. Yıl Anfisi’nde 17 Mayıs 2003 günü yapıldı. Genel Kurul Oda Yönetim Kurulu Sekreteri Ali Yenidoğan tarafından açıldı.

Başkanlık Divanı için verilen tek önerge oylandı ve oyçokluğu ile kabul edildi. Divan Başkanlığına Mustafa Akçalı Başkan Yardımcılığına İdil Acaroğlu, üyeliklere ise Ali Sami Şerbetçioğlu ve Zeki Kaptan getirildiler.

Mali Genel Kurul’a katılan konuklar şunlardı: TÜRMOB Genel Başkanı Mehmet Timur, Onursal Genel Başkan Mustafa Özyürek, Genel sekreter Nail Sanlı, Genel Sayman Sami Kazıcı, TÜRMOB yönetim Kurulu üyesi Selahattin Özer, TÜRMOB Denetleme Kurulu üyesi Mehmet Eren, TÜRMOB Disiplin Kurlu Başkan Yardımcısı Necmettin Keleş, YMM Odası Başkanı Ünal Aydın, YMM Odası başkan Yardımcısı Ahmet Kumaş, İstanbul SMMM Odası Başkanı Yahya Arıkan, Ankara SMMMO Başkanı Mehmet Koç, Bursa SMMMO Bülent Çetin, Antalya SMMMO Arif Hikmet Cengiz Denizli SMMMO Başkanı Necdet Yılmaz, Uşak SMMMO Başkanı Azmi Yılancıoğlu, Uşak SMMMO Disiplin Kurlu üyesi İhsan Onur, Kayseri SMMMO Başkanı Ahmet Kalıpçı, Balıkesir SMMMO Başkanı Onur Yılmaz, SSK Bölge Müdürü Ali İhsan Yeşilçimen, Prof. Dr. Süleyman Yükçü, Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Birliği derneği İzmir şubesi Başkanı Ali Kemal Durdu, Defterdar Yardımcısı Levent Gençyürek, Kordon Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Eroğlu, Hesap Uzmanı Garip Ayaz, Hesap Uzmanı Hakan Ay Genel Kurul’a çağrılı olmalarına karşın işleri nedeniyle katılamayıp telgraf gönderenler de vardı: Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanı Ali Babacan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Mehmet Hilmi Güler, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İzmir milletvekili Türkan Miçoğulları İzmir milletvekili İsmail Katmerci, İzmir milletvekili Canan Arıtman, İzmir milletvekili Fazlı Kahraman, İzmir milletvekili Zekeriya Akçam, İzmir milletvekili Bülent Baratalı, İzmir milletvekili Serpil Yıldız, İzmir milletvekili Veli Akdemir, İzmir milletvekili Enver Öktem, İzmir milletvekili Nükhet Hotar, İzmir milletvekili Abdürrezak Ertan, İzmir milletvekili Kemal Anadol, İzmir milletvekili Ali Rıza Bodur, İzmir milletvekili Erdal Karademir, Konak belediye Başkanı Erdal izgi Makine Mühendisleri Odası başkanı Doğan Albayrak, Diş Hekimleir Odası Başkanı Tayfun Günbay, Sakarya SMMM Odası Başkanı Halil Kocacık, Muğla SMMM Odası Başkanı Hasan Demir, Kocaeli SMMM Odası Başkanı Ender Şenol İzmir SMMMO Başkanı Ayhan Baltacı’nın açılış konuşmasından sonra Türmob genel başkanı Mehmet Timur ve CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özyürek birer konuşma yaptılar. İstanbul SMMM Odası Başkanı Yahya Arıkan, Ankara SMMMO Başkanı Mehmet Koç, TÜRMOB Genel sekreteri Nail Sanlı, Bursa SMMMO Bülent Çetin, Kayseri SMMMO Başkanı Ahmet Kalıpçı, Antalya SMMMO Arif Hikmet Cengiz konuşma yapan diğer konuklar arasındaydı.

Oda yönetim kurulunun çalışma raporu ve mali raporundan sonra, Denetleme Kurulu raporu okundu. Raporlar hakkında Maşallah Okdayan, Levent Molva, Bahri Dündar, Yalçın Önder, Şevket Özyurttaş, Muhsin Dalfidan, Hüseyin Günay, H. Tayfun Saydere, Ali Yılmaz, Aydın Özdemir, Özkan Ünerken, Rıfat Turuntay Nalbantoğlu söz alarak görüşlerini belirttiler.

Görüşleri ve gelen eleştirileri yanıtlamak üzere önce Oda Saymanı Mehmet Kaya, daha sonra da Oda Başkanı Ayhan Baltacı söz aldılar.

Yönetim kurulu çalışma raporu, kesin hesaplar ve denetlenme kurulu raporları ayrı ayrı oylandılar. Yönetim ve Denetim kurları oyçokluğu ile aklandılar. Bunun üzerine söz alan Oda Başkanı Ayhan Baltacı genel kurul üyelerine teşekkür etti.

Yeni dönem bütçesi oy çokluğu ile kabul edildi. Dilek ve temenniler maddesinde İsmail Şen söz aldı.

ÖRGÜTLENME ÇALIŞMALARI

Seçimlerden kısa bir süre her zaman olduğu gibi ilçe ve semt temsilcileri seçimine gidildi. Meslektaşlarımızın demokratik katılımı ile gerçekleştirilen seçimler sonucunda aşağıda adları yazılı arkadaşlarımız temsilci oldular.

İLÇE TEMSİLCİLERİ SEMT TEMSİLCİLERİ

Aliağa: Hülya Güleç
Bayındır : Mehmet Kozakçı
Bergama : Volkan Özkaya
Çeşme : Hayrettin Barbaros
Dikili : Mustafa Üzüm
Foça : Vedat Aksoy
Kınık H. Ramiz Cengiz
Menderes M Sezer Dikmen
Menemen : Mithat Çetin
Selçuk : Muammer Daşdemir
Tire : Süleyman Kıyunak
Urla : Doğan Güçlü
Alsancak: Hüseyin Üzüm
Altındağ : Hüsamettin Balcı
Balçova : Hulki Cunbul
Basmane : Ercan Uyanık
Bornova : Hüseyin Göksu
Çamdibi : Bülent Çolak
Çankaya : Mustafa Demir
Çiğli : Hüseyin Gündüz
Eşrefpaşa Onursal Taştan
Gaziemir Atilla Kurtkapmaz
Hatay : Meral Turgay
Kahramanlar Beyazıthan Güngelen
Karabağlar Lütfi Demir
Karşıyaka: Maşallah Okdayan
Kemeraltı Ercan Kılınçcı
Konak : Melek Karaca
Narlıdere Kamil Yazar
Pasaport Özcan Gökçe
Şirinyer : Abdullah Aydemir
Yenişehir : Şeref Bakkallar

Bir önceki dönemde atama yolu ile oluşturulan meslek komitelerinin daha katılımcı ve daha verimli olması için bu dönemde yeniden gönüllü isteyen arkadaşlarımızın görev alıp çalışabileceği bir biçime dönüştürülmesi yönetim kurulu tarafından kararlaştırılmıştı. Bunun ne denli isabetli bir karar olduğu da 746 meslektaşımızın bu komitelerde çalışmak için başvurmalarıyla gözler önüne serildi. Komiteler kendi içlerinde yaptıkları seçimlerle adları aşağıda yazılı arkadaşlarımızı komite başkanlıklarına getirdiler.

Bağımlı Çalışanlar: Ahmet Rıdvan Tulunay
Basın Yayın : Yavuz Özmakas
Çevre, Doğal Afetler ve Yardım : Mustafa Akçalı
Denetim : Mehmet Kuzu
Halkla İlişkiler ve İnsan Kaynakları : Ali Tektaş
Kurumlarla İlişkiler : Metin Mete
Mevzuat ve Danışma : Osman Bulut
Sosyal Etkinlikler : Nilgün Buzan
Meslek Odaları İle İlişkiler : Hakan Güvener

YAPILAN ETKİNLİKLER

23 Temmuz 2002 Bilgisayarla Muhasebe Yardımcı eleman kursu sertifika töreni
   
24 Temmuz 2002 Ruhsat töreni
   
5 Eylül 2002 Sabancı Kültür Sarayı 
Türkiye Ekonomisinin Dünü, Bugünü ve Gelecekteki Vizyonu
Masum Türker
   
16 Ekim 2002 Atatürk Kültür Merkezi
Özel Tüketim Vergisi
Defterdar Yardımcısı Levent Gençyürek
84-85-86 no.lu KDV Tebliğleri çerçevesinde KDV İadeleri
Defterdar Yardımcısı Erkan Gürboğa
Konuşma İmajının Geliştirilmesi
Yrd. Doç. Dr. Cengiz Üzün
   
26 Kasım 2002 Atatürk Kültür Merkezi
Enflasyon Muhasebesi
Prof. Dr. Rüstem Hacırüstemoğlu
   
18 Aralık 2002 Ruhsat Töreni
   
13 Ocak 2003 İzmir Tabipler Odası
Meslek Odaları Platformu Basın Toplantısı
   
17 Ocak 2003 Atatürk Kültür Merkezi
Dönem Sonu İşlemleri
Gelirler Kontrolörü İ. Halil Bağdınlı
Vergi Barışı
Defterdar Yardımcısı Levent Gençyürek
   
23 Ocak 2003 Bilgisayarla Muhasebe Yardımcı eleman kursu sertifika töreni
   
28 Ocak 2003 Aliağa Ticaret Odası Konferans Salonu 
İlçe semineri
Defterdar Yardımcısı Levent Gençyürek
Gelirler Kontrolörü Tuncel Atabey
   
29 Ocak 2003 Tire Belediyesi Kültür Sarayı
İlçe Semineri
Defterdar Yardımcısı Erkan Gürboğa
Gelirler Kontrolörü Tuncel Atabey
   
26 Şubat 2003 Ruhsat Töreni
   
8Mart 2003 Atatürk Kültür Merkezi 
Gelir Vergisi Beyanname Düzenleme Semineri
Hesap Uzmanı Ayla İpekoğlu
   
26 Mart 2003 Bilgisayarla Muhasebe Yardımcı eleman kursu sertifika töreni
   
4 Nisan 2003 Bilgisayarla Muhasebe Yardımcı eleman kursu sertifika töreni
   
3 Nisan 2003 Atatürk Kültür Merkezi 
Kurumlar Vergisi beyanname Düzenleme Semineri
Hesap Uzmanı Yılmaz Çakan
Stresle Başa Çıkma
Psikolog Levent Okan
   
1 Mayıs 2003 Oda Kütüphanemiz açıldı.
   
17.Mayıs.2003 Dokuz eylül üniversitesi 75. yıl amfisi 
4842 Sayılı bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun ve açıklamaları
Hesap uzmanı Garip Ayaz
   
06-08 Haziran 2003 Kültürpark
3. Ulusal sivil Toplum Kuruluşları Fuarı
   
11 Haziran 2003 Ege Üniversitesi Kültür Merkezi MÖTBE Salonu 
Keşanlı Ali Destanı
Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Komitesi
   
26.Haziran.2003 Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi 
4857 Sayılı İş kanunu semineri 
Baş İş Müfettişi Yener Güven 
Baş İş Müfettişi Ali Gümüşay
   
1 Eylül 2003 Ege üniversitesi Atatürk kültür Merkezi 
Dünya Barışının Ekonomik ve kültürel değişim sürecine etkisi 
CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Özyürek 
CHP İstanbul Milletvekili Zülfi Livaneli
   
27 Eylül – 22 Kasım 2003 3. Sonbahar Futbol Turnuvası
   
1.Ekim.2003 Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi
4956 Sayılı kanunda yapılan temel düzenlemeler
Bağ-Kur İl Müdürü M. Necati Çetiner
4958 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu 
Nejat Kovsalı
İş Güvencesi-İşsizlik Sigortası 
Baş İş Müfettişi Yener Güven
   
13-17 Ekim 2003 Kıbrıs Salamis Bay Conti Resort Hotel 
Enflasyon Muhasebesi Sempozyumu
   
26-27 Aralık 2003 Ege Üniversitesi Bornova Kampus Kültür Merkezi 
Enflasyon Muhasebesi semineri
Aydın Karapınar
Rıdvan Bayırlı
Adem Altay
   
24 Ocak 2004 Balçova Termal Tesisleri 
14. Geleneksel Kuruluş Yemeği
   
6 Mart 2004 Sabancı Kültür Sarayı 
1 Mart Muhasebeciler Günü ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlamaları
   
17 Mart - 6 Nisan 2004 İzmir Ticaret Lisesi Salonu 
Enflasyon Muhasebesi Seminerleri
Baş Hesap Uzmanı İsmail Işık
Baş Hesap Uzmanı Akın Akbulut
Yrd. Doç. Dr. Serdar Özkan 
SMMM Mustafa Özer
   
3 Nisan 2004 Ödemiş 
Enflasyon Muhasebesi Semineri
   
8 Nisan 2004 Bergama 
Enflasyon Muhasebesi Semineri
   
9 Nisan 2004 Aliağa
Enflasyon Muhasebesi Semineri
   
11 Nisan 2004 Tire 
Enflasyon Muhasebesi Semineri
   
18 Nisan 2004 Ödemiş Gölcük Bozdağ
Geleneksel piknik
   
28 Nisan 2004 Ege Üniversitesi Bornova Kampus Kültür Merkezi MÖTBE Salonu
4857 Sayılı İş Kanunu İle İlgili Çıkan Yönetmelikler
Baş İş Müfettişi Yener Güven 
e-bildirge Bilgilendirme 
Mevlüt Dereli 
Şükran Eryılmaz
Yatırım İndirimi Mevzuatı ve Uygulama Sorunları 
Şirketlerde devir, Birleşme ve Tasfiye-Vergisel Boyutları ve Muhasebe Uygulamaları 
Gelirler Baş Kontrolörü Hidayet Berksoy

TESMER, TEMEL EĞİTİM VE STAJ MERKEZİ

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın seçilmiş yeni yönetim kurulu 10 Temmuz 2002 günü yaptığı toplantıda yeni TESMER yönetim kurulunu da belirledi. 009 sayılı İzmir SMMMO kararı ile Tesmer yönetim kurulunda görevlendirilen üyelerin kendi aralarında yaptıkları görev bölümü şöyle gerçekleşti:

Başkan : Ayhan Baltacı
Sekreter : Vedat Adak
Sayman : Mehmet Dülgerkaraoğlanoğlu
Başkan Yardımcısı : Yunus Cankal
Başkan Yardımcısı : Abdullah Barış

Temmuz 2003 ayı içinde Abdullah Barış TESMER yönetim kurulu üyeliği görevinden ayrılınca yerine 29 Ağustos 2003 tarihinde Zafer Pastutmaz getirildi.

TESMER yönetim kurulu bu görev döneminin ilk yılında 01 Mayıs 2002- 30 Nisan 2003 tarihleri arasında 31 kez toplandı.

Bu toplantılarda 512 staj başvurusu incelendi ve 4 başvuru geri çevrildi. Aynı bir yıllık dönem içinde 179 kişi Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, 117 kişi Serbest Muhasebeci sınavlarına ilk kez başvurarak girdi. Yeterlik sınavında 219 kişi Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, 71 kişi Serbest Muhasebeci olmaya hak kazandı.

TESMER, İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ile birlikte bir dizi de eğitim semineri gerçekleştirdi. Bu seminerlerde amaç hem meslektaşlarımızın meslekiçi eğitimini sağlamak, hem de mesleğe yeni katılan ve katılacak genç meslektaşlarımıza katkı sağlamaktı.

Bu seminerlerden ilki 16 Ekim 2002 günü Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Seminer üç bölümden oluştu. “Özel Tüketim Vergisi”, “84-85-86 Nolu KDV Tebliğleri Çerçevesinde KDV İadesi” ve “Konuşma İmajının Geliştirilmesi ve Stres Faktörü” konularını içeren bu çalışmanın Oturum Başkanlığını TESMER Akademik Eğitim Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Erdal Özkol yaptı. Seminerin ilgili bölümlerinin konuşmacıları ise İzmir Defterdar Yardımcısı Levent Gençyürek, İzmir Defterdar Yardımcısı Erkan Gürboğa ve Yrd. Doç. Dr. Cengiz Üzün’dü.

26 Kasım 2002 günü yine Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminerin konusu ise “Enflasyon Muhasebesi”ydi. Konuyu meslektaşlarımıza ve aday meslek mensuplarımıza Prof. Dr. Rüstem Hacırüstemoğlu sundu.

Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi Yunus Emre Salonu’nda 17 Ocak 2003 günü düzenlenen bir başka seminerde ise “Vergi Barışı”, “Vergi Borçlarının Yeniden Yapılandırılması”, “Ücretlilerin Vergi İadesinde Karşılaşılan Sorunlar”, “Dönem Sonu İşlemlerinde Muhasebe ve Vergi Uygulamaları” ele alındı.

08 Mart 2003 günü Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi Yunus Emre Salonu’nda hesap uzmanı Ayla İpekoğlu “Gelir Vergisi Beyannamesi Düzenleme” seminerini verdikten sonra İzmir SMMM Odası Kültürel ve Sosyal Etkinlikler Komitesi tarafından düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerle kutlandı.

03 Nisan 2003 günü yine Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi Yunus Emre Salonu’nda yapılan seminerin konusu bu kez “Kurumlar Vergisi Beyannamesi Düzenlenmesi” ile ilgiliydi. Hesap uzmanı Yılmaz Çakan’ın verdiği bilgilerden sonra Psikolog Levent Okan meslektaşlarımıza “Stresle başa çıkma” yollarını öğretti.

Eğitim seminerlerinde daha önceden hazırlanmış konuyla ilgili aşağıda dökümü bulunan kitaplar seminere katılan meslektaşlarımıza ve stajyerlerimize ücretsiz olarak dağıtıldı.

84-85-86 No’lu KDV Tebliğleri Çerçevesinde KDV İadesi
Enflasyon Muhasebesi
Vergi Barışı
Gelir Vergisi Beyanname Düzenlemesi
Kurumlar Vergisi Beyanname Düzenleme Klavuzu
Dönem Sonu İşlemleri-2002

İzmir SMMM Odası ile birlikte düzenlenen seminerlerin bir kısmında da konuşmacının notlarından oluşan ve aşağıda dökümü bulunan “Eğitim Notları” dosyaları seminere katılan meslektaşlarımıza ve stajyerlerimize yine ücretsiz olarak dağıtıldı.:

Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği
4747 Sayılı Kanun Uygulaması
4760 No’lu Özel Tüketim Vergisi
SM, SMMM, YMM Kanun Değişikliği Hakkındaki Teklif
1 Seri nolu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği
Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği Değişiklikleri
Mecburi Meslek Kararları
4773 nolu İş Güvencesi Kanunu ile Getirilen Yeni Düzenlemeler

TESMER gözetim ve denetiminde 1466 aday meslek mensubundan Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde 1276 kişi staja başladı. Stajyerlerden 606’sı lise mezunu olarak Serbest Muhasebeci stajını, 166’sı ön lisans mezunu olarak Serbest Muhasebeci stajını, 504 kişi de lisans mezunu olarak Serbest Muhasebeci Mali Müşavir stajını sürdürdü.

Büyükşehir Belediyesi sınırları dışında kalan ilçelerde 190 kişi staja başladı. Bunlardan 59 Ticaret lisesi mezunu Serbest Muhasebecilik, 43 ön lisans mezunu Serbest Muhasebecilik ve 88 lisans mezunu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik için başvurmuştur.

01 Mayıs 2002- 30 Nisan 2003 tarihleri arasında kalan bu dönemin ilk çalışma yılı içinde 673 tanesi Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde 85 tanesi ise ilçelerde olmak üzere toplam 758 stajyer adayı TESMER’e başvurdu. Merkezde başvuranların 118’i lise mezunu olarak Serbest Muhasebeci, 50’si ön lisans mezunu olarak Serbest Muhasebeci ve 505’i lisans mezunu olarak Serbest Muhasebeci Mali Müşavir stajyer adayıydı.

İlçe sınırları içinde başvuranlardan 11 Ticaret lisesi mezunu Serbest Muhasebeci, 11 ön lisans mezunu Serbest Muhasebeci ve 63 lisans mezunu Serbest Muhasebeci Mali Müşavir stajyer adayı oldular.

TESMER stajyer adaylarının sınavlara hazırlanması ve başarı oranının yükselmesi, mesleğe yeni katılanların niteliğinin artırılması için Mayıs 2002-Mayıs 2003 arasında açılan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir sınavlarına hazırlık kurslarında 74 bayan 86 bay olmak üzere 160 aday yer aldı. 20 Nisan-16 Haziran 2002 tarihleri arasındaki kursa 25 bayan, 26 bay, toplam 51aday; 07 Eylül- 03 Kasım 2002 tarihleri arasındaki kursa 23 bayan, 29 bay, toplam 52 aday; 28 Aralık 2002 - 02 Mart 2003 tarihleri arasındaki kursa 26 bayan, 31 bay toplam 57 aday katıldı.

20 Nisan- 16 Haziran 2002 dönemindeki Serbest Muhasebeci Mali Müşavir sınavlarına hazırlık kurslarında İzmir Defterdar Yardımcısı Levent Gençyürek “Vergi Mevzuatı”, SSK İzmir Bölge Müdür Yardımcısı Nejat Kovsalı “Sosyal Güvenlik”, Gelirler Kontrolörü İ. Hakkı Aydoğdu “Muhasebe denetimi”, Yrd.Doç. Dr. Hanife Dirikan “Genel Hukuk”, Yeminli Mali Müşavir Sadi Geçim “Meslek Hukuku”, Yrd. Doç Dr. K. Şevket Sayın “Finansal Tablolar”ve “ Maliyet Muhasebesi” dersleri verdiler 07 Eylül- 03Kasım 2002 dönemindeki Serbest Muhasebeci Mali Müşavir sınavlarına hazırlık kurslarında İzmir Defterdar Yardımcısı Levent Gençyürek “Vergi Mevzuatı”, SSK İzmir Bölge Müdür Yardımcısı Nejat Kosvalı “Sosyal Güvenlik”, Gelirler Kontrolörü İ. Halil Bağdınlı “Muhasebe Denetimi”, Yrd.Doç. Dr. Hanife Dirikan “Genel Hukuk”, Yeminli Mali Müşavir Sadi Geçim “Meslek Hukuku”, Yrd. Doç Dr. K. Şevket Sayın “Finansal tablolar” ve “ Maliyet Muhasebesi” derslerinde eğitim elemanı olarak görev aldılar.

28 Aralık 2002 - 02 Mart 2003 dönemindeki Serbest Muhasebeci Mali Müşavir sınavlarına hazırlık kurslarında İzmir Defterdar Yardımcısı Levent Gençyürek “Vergi Mevzuatı”, SSK İzmir Bölge Müdür Yardımcısı Nejat Kosvalı “Sosyal Güvenlik”, Gelirler Kontrolörü İ. Halil Bağdınlı “Muhasebe Denetimi”, Yrd.Doç. Dr. Hanife Dirikan “Genel Hukuk”, Yeminli Mali Müşavir Sadi Geçim “Meslek Hukuku”, Yrd. Doç Dr. K. Şevket Sayın “Finansal Tablolar” ve “ Maliyet Muhasebesi” derslerinde eğitim elemanı olarak görev aldılar.

Serbest Muhasebeci sınavlarına hazırlık kurslarında 52’si bayan, 27’si bay olmak üzere 79 adayımız yer aldı. 10 Haziran - 03 Temmuz 2002 tarihleri arasındaki kursa 21’i bayan, 11’i bay 32 aday; 14 Ekim - 07 Kasım 2002 tarihleri arasındaki kursa 18’i bayan, 8’i bay, 26 aday ve 20 Ocak - 19 Şubat 2003 tarihleri arasındaki kursa 13’ü bayan, 8’i bay 21aday katıldı.

Bu kurslarda İzmir Defterdar Yardımcısı Erkan Gürboğa “Vergi Mevzuatı”, SSK İzmir Bölge Müdür Yardımcısı Nejat Kovsalı “Sosyal Güvenlik”, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Şenol Poyraz “Tekdüzen Muhasebe” Yeminli Mali Müşavir Sadi Geçim “Meslek Hukuku” dersleri verdiler.

Staj başlangıç değerlendirme sınavlarına hazırlık kurslarının 06 Mayıs- 06 Haziran 2002 tarihleri arasındaki hafta içi bölümüne 1 Lise mezunu, 2 ön lisans mezunu, 29 lisans mezunu olmak üzere 32 kişi; 11 Mayıs -16 Haziran 2002 tarihleri arasındaki bölümüne 1ön lisans mezunu, 40 lisans mezunu olmak üzere 41 kişi; 09 Eylül –10 Ekim tarihleri arasındaki bölümüne 1ön lisans mezunu, 25 lisans mezunu olmak üzere 26 kişi; 21 Eylül-27 Ekim 2002 tarihleri arasındaki bölümüne de 2 ön lisans mezunu, 38 lisans mezunu olmak üzere 40 kişi katıldılar. Bu üç dönemde 69’u bayan, 70’i bay, toplam 139 kişi kurslarımızı izlemiş oldu.

Staj başlangıç değerlendirme sınavlarına hazırlık kurslarında görev alan eğitim elemanlarımız da şunlardı:

İzmir Defterdar Yardımcısı Levent Gençyürek “Vergi Mevzuatı”, SSK İzmir Bölge Md. Yrd. Nejat Kosvalı “Sosyal Güvenlik”, Yrd. Doç. Dr. K. Şevket Sayın “Tekdüzen Muhasebe” ve “ Finansal Tablolar”, Yrd. Doç. Dr. Sevilay Eroğlu ve Yrd.Doç. Dr. Hanife Dirikkan “Genel Hukuk”,Yeminli Mali Müşavir Sadi Geçim “Meslek Hukuku”, Gelirler Kontrolörü İ. Halil Bağdınlı “Muhasebe Denetimi”, Gelirler Kontrolörü İ. Hakkı Aydoğdu “Muhasebe Denetimi”

TESMER bu dönem içinde meslektaşlarımıza bir başka yardımını daha sürdürdü. Başta bürolarda çalışan elemanlar olmak üzere meslek edinmek isteyen ve iş arayan gençlere yönelik “Bilgisayarla Muhasebe Yardımcı Eleman Yetiştirme Kursları” açıldı. Bu kurslara 10 dönemde 183 bayan 65 bay olmak üzere toplam 248 kişi katıldı. Kursiyerlerden 104’ü bayan 44’ü bay toplam 148 kişi sertifika aldı.

Bilgisayarla muhasebe yardımcı eleman yetiştirme kurslarında SSK İzmir Bölge Md. Yrd. Nejat Kosvalı “Sosyal Güvenlik”, Yeminli Mali Müşavir Şenol Poyraz “Vergi Hukuku”, SSK Müfettişi Yener Güven Sosyal Güvenlik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mükerrim Dursun “Bilgisayarlı Muhasebe”, Vergi Denetmeni Ahmet İncegül “Vergi Hukuku”, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Yalçın Karaca “Bilgisayarlı Muhasebe”, Serbest Muhasebeci Şadan İlgazi “Vergi Hukuku”, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mustafa Soysal “Bilgisayarlı Muhasebe” ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Erol Kucur “Bilgisayarlı Muhasebe” dersleri verdiler.

Çağdaş grup

17 Mart 2003 günü toplanan Çağdaş Grup genel krurulu yeni bir yürütme kurulunun seçimin e karar verdi. Bu seçimlerde Rıfat Nalbantoğlu, Halil Kırlı, Kaya Örgen, Semih Özsoysop, Mustafa Akçalı, Ali Yenidoğan, Mehmet Özdil, Mehmet Kuzu ve Safiye İyidoğan görev aldılar.


15. OLAĞAN GENEL KURUL

8 Mayıs 2004 günü Fuar Göl Gazinosu’nda Oda genel idare müdürü Murat yeter tarafından açılan 15. Olağan Genel Kurul’un ilk gününde her zamanki gibi görüşmeler ve konuşmalar yapıldı. Seçimler 9 Mayıs’ta gerçekleştirildi.

Divan başkanlığına 2 önerge verildi. Yapılan oylama sonucunda Divan Başkanlığına Türmob genel sekreteri Nail Sanlı getirildi. Divanda ayrıca Başkan yardımcısı Zeki Kaptan, Yazmanlar Şevket Özyurttaş ve Nilgün Buzan görev aldılar.

Genel kurula konuk olarak TÜRMOB Genel Başkanı Mehmet Timur, TÜRMOB onursal genel başkanı Mersin milletvekili Mustafa Özyürek, Akdeniz Ülkeleri Muhasebeciler Federasyonu Başkanı ve eski Devlet Bakanı Masum Türker, İstanbul SMMMO Başkanı Yahya Arıkan, Ankara Smmmo Başkanı Mehmet Koç, Bursa SMMMO başkanı Bülent Çetin, Antalya SMMMO Başkanı Arif Hikmet Cengiz Sami Kazıcı, Mevlüt Güven, Latif Taş, Ünal Aydın, SSK İzmir Bölge Müdürü Ali İhsan Yeşilçimen, Hasan Demir, Necdet Yılmaz, Onur Yılmaz, Sadık İrier, Cengiz Demirel, Tekirdağ SMMMO Başkanı Halil Çivici, İzmir YMM Odası Yönetim kurulu üyesi Ahmet Kumaş, CHP İzmir milletvekili Ali Rıza Bodur katıldılar.

Çeşitli nedenlerle genel kurula katılamayan Devlet Bakanı Ali babacan, Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanı Güldal Akşit, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ANAP genel başkanı Nesrin Nas, İzmir Milletvekilleri Ahmet Ersin, Canan Arıtman, Mehmet tekelioğlu, Fazlı Karaman, Türkan Miçoğulları, Zekeriya Akçam, Vezir Akdemir, Nükhet Hotar Göksel, Oğuz Oyan, A. Rezzak erten, Hakkı Ülkü, İsmail Katmerci, Bülent baratalı, Enver Öktem, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, EBSO Yönetim kurulu başkanı Salih Esen, Ankara YMM Odası başkanı Ahmet Mavi, Sakarya SMMMO Başkanı Halil Kocacık ve SM Hayrettin İlbasan ise kutlama telgrafları gönderdiler.

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Oda yönetim kurlu başkanı Ayhan Baltacı açış konuşmasını yaptı.

Genel kurula katılan konuklardan TÜRMOB Genel Başkanı Mehmet Timur, TÜRMOB onursal genel başkanı Mersin milletvekili Mustafa Özyürek, İstanbul SMMMO Başkanı Yahya Arıkan, Ankara Smmmo Başkanı Mehmet Koç, Bursa SMMMO başkanı Bülent Çetin, Antalya SMMMO Başkanı Arif Hikmet Cengiz, Akdeniz Ülkeleri Muhasebeciler Federasyonu Başkanı ve eski Devlet Bakanı Masum Türker söz alarak genel kurula başarılar dilerken çeşitli konularda da görüşlerini dile getirdiler.

Yönetim kurulu çalışma raporu ile denetim kurulu raporları okundu. Raporlar hakkında Yalçın Önder, Mehmet Tosun, Doğan Yıldız, Levent Molva, Nurettin akbaş, Aydın Özdemir, Muhsin Dalfidan, Hüseyin Günay, Maşallah Okdayan, Uğur Şeviker, Bektaş Tufan Güneş, Ali Abay, M. Cahit Üzken, Rıfat Turuntay Nalbantoğlu söz laarak görüş ve önerilerini belirttiler.

Konuşmalardan sonra yapılan oylamalarda yönetim ve denetim kurulu raporları oyçokluğu ile kabul edildi.

9 Mayıs 2004 günü başlayan seçimlere 4470 kayıtlı üyeden 1735’i katıldı. Geçerli olan 1705 oy sonunda kurullar aşağıdaki gibi oluştu:

Yönetim Kurulu
Feyzullah Topçu : 1018 oy
Metin Aksoy : 1040 oy
Halil Kırlı : 1056 oy
İlhan Bora : 972 oy
Vedat Adak : 1036 oy

Disiplin Kurulu
Kaya Örgen : 1053 oy
Şükrü Parmaklı : 1050 oy
Ömer Akbaş : 1004 oy
Mehmet Özgür : 1059 oy
Faruk Aksu : 1062 oy

Denetim Kurulu
Vedat Heyfegil : 1054 oy
Hüseyin Hamamcılar : 1052 oy
S.Semih Özsoysop : 1058 oy

Bu arada 178 üst birlik delegesi de tesbit edildi.

16. OLAĞAN GENEL KURUL

25 Nisan 2005 tarihli bir mektupla tüm üyelere 16. Olağan (mali) genel kurul’un 7 Mayıs günü, çoğunluk sağlanamazsa 14 Mayıs günü Bornova’da Ege Üniversitesi Mötbe Salonu’nda yapılacağı duyuruluyordu.

13 Mayıs günü ayrıca Eşrefpaşa’da Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde meslek yasamız, yönetmelikler, mecburi meslek kararları ve Türk Ticaret Kanunu taslağının tartıldığı bir toplantı daha düzenlendi. Bu toplantıda meslek mensupları tüm gün boyunca meslekle ilgili konularda görüşlerini belirtip önerilerde bulundular.

Genel Kurul Oda Sekreteri Metin Aksoy tarafından açıldı. Gelen bir önerge oylanarak Genel Kurul Divanı seçildi. Divan Başkanlığı’na TÜRMOB genel sekreteri Nail Sanlı, başkan yardımcılığına A. İsmet Tekin, yazmanlıklara ise Şevket Özyurttaş ve Banu Gençkan oybirliği ile getirildiler.

Divan Başkanı tarafından saygı duruşu, İstiklal Marşı, genel kurul tutanaklarını imzalama yetkilendirilmesi maddeleri geçildikten sonra Oda çalışmalarını anlatan multi-vizyon gösterisi izlendi.

Oda Başkanı Feyzullah Topçu’nun açış konuşmasından sonra İzmir Defterdarı A. İhsan Akyol, İstanbul SMMMO Başkan yardımcısı Muammer Keskin, Konya SMMMO Başkanı Ahmet İçyer, TÜRMOB yönetim kurulu üyesi Rıfat Nalbantoğlu ve Devlet eski Bakanı Dr. Masum Türker sırayla konuştular.

Kongreye çeşitli nedenlerle katılamayan ve telgraf gönderenler ise şunlardı:

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Başbakan yardımcısı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanı Ali Babacan, İzmir milletvekili Ali Rıza Bodur, İzmir milletvekili Bülent Baratalı, İzmir milletvekili Bülent Baratalı, İzmir milletvekili Kemal Anadol, İzmir milletvekili Enver Öktem, İzmir milletvekili Hakkı Ülkü, İzmir milletvekili Ahmet Ersin, İzmir milletvekili Erdal Karademir, Abdül Rezzak Erten, İzmir milletvekili Fazıl Karaman, Gaziemir Belediye Başkanı Adnan Yüksel, Karşıyaka belediye Başkanı Cevat Durak, Çiğli belediye Başkanı Ensari Bulut, SSK İzmir Sigorta İl Müdürü Ali İhsan yeşilçimen Samsun SMMMO Başkanı Ahmet Havyalı, Sakarya SMMMO Başkanı Selahattin Çakırsoy, Çorum SMMMO Başkanı Fikret Tepençelik, İzmir Diş Hekimleri Odası Başkanı Turgan Ülker.

Yine genel kurula katılamayan ancak mesaj gönderen kişler de vardı:TÜRMOB genel başkanı Mehmet Timur, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Devlet Bakanı Güldal Akşit, İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, CHP genel başkan yardımcısı Mustafa Özyürek, CHP İzmir milletvekili Muharrem Toprak, TMMMOB Kimya Mühendisleri Ege Odası Ege Bölgesi şubesi Başkanı Prof. Dr. Gürel Nişli, İstanbul YMM Odası Baişkanı Sezai Onaral, Ankara YMM Odası Başkanı Mehmet F. Ökten, Bursa YMM Odası Başkanı Tayfun beşe, Ankara SMMMO Başkanı Mehmet Koç, Karaman SMMMO Başkanı Ayhan Sancı,Karabük SMMMO Başkanı Hüseyin Eken, Rize SMMMO Başkanı Yaşar Yılmaz, Van SMMMO Başkanı Yakup Simeklioğlu,Antalya SMMMO Başkanı Arif Hikmet Cengiz, Isparta SMMMO Başkanı Şükrü Kaya, Malatya SMMMO Başkanı M. Bahadır Atlaş, Yalova SMMMO Başkanı, İslam Doğan, Ordu SMMMO Başkanı Ertuğrul Yüksel, Zonduldak SMMMO Başkanı Zeki dirlik, Hatay SMMMO Başkanı Abdullah Korkmaz, Edirne SMMMO Başkanı Enver Çevik, Düzce SMMMO Başkanı Remzi Günal,Kırklareli SMMMO Başkanı Burhan Üstünkol,Muğla SMMMO Başkanı Hasan Demir,Çankırı SMMMO Başkanı İsmail Kurt, Trabzon SMMMO Başkanı Veysel Zekai Pak, Amasya SMMMO Başkanı Hüseyin Çetin, Şanlıurfa SMMMO Başkanı Nihat taş ve Kars SMMMO Başkanı Yüksel Akbal.

Divan Başkanı Sanlı, gelen konukları üyelere tanıttı ve gelen mesajları okuttu. Ardından raporlar üzerine görüşmelere geçildi. Yalçın Önder, Maşallah Okdayan, Aydın Özdemir, Hüseyin Günay, Cahit Üzken, Mustafa Felek, Ali Yenidoğan ve Ali Abay söz aldılar. Geçen bir yıllık dönemi gözden geçiren ve gelecekle ilgili görüş ve öneriler belirtilen bu konuşmalardan sonra eleştirilere yanıt vermek üzere Oda Başkanı Feyzullah Topçu yeniden kürsüye geldi.

ÖRGÜTLENME ÇALIŞMALARI

8-14 Eylül günleri arasında yapılan seçimlerde ilçe ve semt temsilcileri belirlendi.

İLÇE TEMSİLCİLERİ SEMT TEMSİLCİLERİ

Aliağa: Hülya Güleç
Bayındır : Mehmet Kozakçı
Bergama : Volkan Özkaya
Çeşme : Ergün Binbaşıoğlu
Dikili : Mustafa Yıldırım
Foça : Nazile Çağlayan
Gümüldür Muhittin Güler
Kemalpaşa Nurettin Demirayak
Kınık H. Ramiz Cengiz
Kiraz Pilot Zeybek
Menderes Mehmet Sezer Dikmen
Menemen : Mithat Çetin
Ödemiş : Çoşkun Acar
Seferihisar : Arif Hikmet Ülkü
Selçuk : Muammer Daşdemir
Tire : Süleyman Kıyunak
Torbalı : Burhan Türe
Urla : Mustafa Yaman
Alsancak: Hüseyin Üzüm
Balçova : Adil Şimşek
Basmane : Ayten Karadağ
Bornova : Kudret Yiğit
Çamdibi-Altındağ : Bülent Çolak
Çankaya : Mehmet Fatih Tuncay
Çiğli : Yalçın Akyurt
Eşrefpaşa Sahip Öznergiz
Gaziemir Atilla Kurtkapmaz
Hatay : Osman Bıcılı
Kahramanlar Özcan Çiynekli
Karabağlar Lütfi Demir
Karşıyaka: Maşallah Okdayan
Kemeraltı Ayhan Klılınçcı
Konak : Halil Zeki Osma
Narlıdere Murat Tosun
Pasaport Cahide Beceren
Şirinyer : Mustafa Yılmaz
Yenişehir : Şeref Bakkallar
Bağımlı Çalışanlar: Ahmet Rıdvan Tolunay
Basın Yayın : Yavuz Özmakas
Bilgi Teknolojisi ve internet : Seyran Yıldız
Çevre ve Doğal Afetler : Yakup Sönmez
Denetim : Mehmet Kuzu
Halkla İlişkiler ve İnsan Kaynakları : Ali Rıza Kabalak
Kurumlarla İlişkiler : Metin Mete
Meslek Odaları İle İlişkiler : Metin Eraslan
Mesleki Sorunlar Komitesi : Erdoğan Destegül
Mevzuat ve Danışma : Osman Bulut
Muhasebe Standartları : Osman Eriş
Sosyal Etkinlikler : Nilgün Buzan
Ücret Tespit : Banu Gençkan

YAPILAN ETKİNLİKLER

29-30 Mayıs 2004 Çanakkale Gezisi
   
2 Haziran 2004 Çeşme
Enflasyon Muhasebesi Düzeltmesi Programı
e-bildirge
   
3 Haziran 2004 Aliağa
Enflasyon Muhasebesi Düzeltmesi Programı
e-bildirge
   
4 Haziran 2004 Torbalı
Enflasyon Muhasebesi Düzeltmesi Programı
e-bildirge
   
4-6 Haziran 2004 Kültürpark
IV. Sivil Toplum Kuruluşları Fuarı
   
13 Haziran 2004 Atatürk Anıtı
Meslek Yasası’nın 15. Kabulü
   
7-18 Haziran 2004 Konak Belediyesi Kültür Müdürlüğü
Enflasyon Muhasebesi Düzeltmesi Programı
e-bildirge
   
27 Haziran 2004 Denizli, Buldan, Pamukkale gezisi
   
2 Temmuz 2004 Asım Bezirci Salonu
Bilgisayarlı Muhasebe Kursu Sertifika töreni
   
7-15 Temmuz 2004 Asım Bezirci Toplantı Salonu
Enflasyon Muhasebesi Düzeltmesi Programı
e-bildirge
   
17 Ağustos 2004 Otel Marla
Ege Odaları Başkanlar Kurulu Toplantısı
   
27-30 Ağustos Güney sahilleri gezisi
   
8 Eylül 2004 Asım Bezirci Toplantı Salonu
Kooperatiflerde Muhasebe İşlemleriyle Oluşan Suçlar ve Cezaları
   
28 Eylül 2004 Asım Bezirci Toplantı Salonu
SM ve SMMM Ruhsat töreni
   
18 Kasım 2004 Asım bezirci Salonu
Bilgisayarlı muhasebe yardımcı eleman kursu sertifika töreni
   
24-28 Kasım 2004 Kıbrıs Acapulco Hotel
8. Muhasebe Standartları Sempozyumu
   
21 Ekim 2004 Asım Bezirci Salonu
e-beyanname semineri
   
17 Aralık 2004 Atatürk Kültür Merkezi
Luca Projesi ve Yeni Türk Lirası
   
6 Ocak 2005 Asım Bezirci Salonu
Bilgisayarlı Muhasebe Yardımcı Eleman Kursu sertifika töreni
   
7 Ocak 2005 İzmir Princess Otel
Luca Muhasebe Programı Tanıtımı
   
14-16 Ocak 2005 Ödemiş Bozdağ Döner Otel
Ege Bölgesi SMMM Odası Başkanlar Kurulu Toplantısı
   
12-27 Ocak 2005 Asım Bezirci Salonu
Dönem Sonu İşlemleri
Enflasyon Muhasebesi
SMMM Erdoğan Dönmüş
Baş hesap uzmanı İsmail Işık
   
5 Şubat 2005 Urla Soğancıoğlu Düğün Salonu
Dönem Sonu İşlemleri 
Enflasyon Muhasebesi
SMMM Mehmet Kuzu
SMMM Erdoğan Dönmüş
Baş Hesap Uzmanı İsmail Işık
   
6 Şubat 2005 Ödemiş Belediye Kültür Evi
Dönem Sonu İşlemleri 
Enflasyon Muhasebesi
SMMM Mehmet Kuzu
SMMM Erdoğan Dönmüş
Baş Hesap Uzmanı İsmail Işık
   
7 Şubat 2005 Aliağa Atatürk Kültür Merkezi
Dönem Sonu İşlemleri 
Enflasyon Muhasebesi
SMMM Mehmet Kuzu
SMMM Erdoğan Dönmüş
Baş Hesap Uzmanı İsmail Işık
   
22-24 Şubat 2005 Asım Bezirci Salonu
Gelir Vergisi beyanname Düzenleme Kılavuzu
   
23 Şubat 2005 Asım Bezirci Salonu
Belediyelerde Analitik Bütçe ve Tekdüzen Muhasebe Sistemi sertifika töreni
   
26 Şubat 2005 Servet’in yeri
Geleneksel Tavla Turnuvası
   
4 Mart 2005 Princess Otel
Geleneksel Oda Yemeği
   
7 Mart 2005 Sabancı Kültür Merkezi
“Mahmut İle Yezida” oyunu
   
14 Mart 2005 Tıp Haftası Futbol Şampiyonası
   
15 Mart 2005 Best Western Otel
Kurumlararası Dayanışma Yemeği
   
17 Mart 2005 Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi
Enflasyon Düzeltmesi Semineri
İsmail Işık
   
18-19 Mart 2005 Karaca Otel
Bilirkişi Eğitimi Semineri
Atilla İnan
Erdal Sanlı
Sedat Bakıcı
A.Selim Sarıkaya
Gülsen Topçuoğlu
Prof. Dr. Kudret Güven
Prof. Dr. Doğan Soyaslan
Doç. Dr. Mustafa Akkaya
   
29 Mart 2005 Asım Bezirci Salonu
SM ve SMMM Ruhsat Töreni
   
6 Nisan 2005 Asım Bezirci Salonu
Gider pusulası
SMMM Özlem Argun
SMMM Haydar Demirel
   
18 Nisan 2005 Asım Bezirci Salonu 
SSK İlişiksiz belgesi
Özkan Bilgili
   
1 Mayıs 2005 Gündoğdu Alanı
İşçi Bayramı
   
9 Mayıs 2005 Ege Orman Vakfı
1000 adet fidan bağışı
   
13 Mayıs 2005 Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi
meslek yasamız, yönetmelikler, mecburi meslek kararları ve Türk Ticaret Kanunu taslağı
   
14 Mayıs 2005 Torbalı Çoban Et Tesisleri
Geleneksel piknik
   
1 Haziran 2005 Asım bezirci salonu
Kanunen kabul edilmeyen giderler forumu
SMMM Hanife Kaptan
YMM Yalçın Karaca
SMMM Veli Akalın
   
6 Haziran 2005 Kınık
Artiz Mektebi oyunu
   
4 Haziran 2005 Asım Bezirci Salonu
Serbest meslek kazancında giderler
SMMM Yalçın Önder
SMMM Ahmet şahin
SMMM Nuray Nişancı
   
13 Haziran 2005 Cumhuriyet Meydanı
Meslek Yasamızın kabulü yıldönümü
   
28 Haziran 2005 Şirince ve Efes gezisi
   
1-2-3 Temmuz 2005 Gökçeada, Çanakkael, Truva gezisi
   
6 Temmuz 2005 Asım bezirci Salonu
Bağış ve yardımların vergilendirilmesi
Murat Tosun
Veli Akalın
   
26 Temmuz 2005 Çandarlı Kalesi
Artiz mektebi
   
24 Ağustos 2005 Fuar Ada Gazinosu
Dayanışma kokteyli
Hatay Semt temsilciliği
   
7 eylül 2005 Asım Bezirci Salonu
Yatırım indirimi
Özlem Argun
Süheyla Çamkıranlar
   
8-11 Eylül 2005 Polonezköy gezisi
   
17 Eylül 2005 Sonbahar Halı Saha Futbol Turnuvası
   
22 eylül 2005 Şirinyer Parkiçi Çavuşoğlu Toplantı Salonu
Yatırım indirimi
Şirinyer-Buca temsilciliği
Osman Bulut
Süheyla Çamkıranlar
   
27 eylül 2005 İzmir SMMMO toplantı salonu
Tahsilat yönetmeliği
Tahsilat komisyonu
   
1 Ekim 2005 Türmob genel kurulu
   
5 Ekim 2005 Asım bezirci Salonu
Dış ticaret işlemleri ve muhasebesi
Başhesap uzmanı İsmail Işık
SMMM Mehmet Kuzu
   
6 Ekim 2005 İzmir SMMMO toplantı salonu
Tüdesk komiteleri ortak toplantısı
   
1 kasım 2005 Asım Bezirci Salonu
Serbest bölgelerde muhasebe uygulamaları
İsmail Işık
Safiye İyidoğan
   
9 kasım 2005 Asım Bezirci Salonu
Menkul kıymetlerin vergilendirilmesi
SMMM Osman Bulut
SMMM Özlem Argun
   
17-21 Kasım 2005 Kıbrıs Merit Otel
Türkiye Muhasebe Sempozyumu IX
   
24 Kasım 2005 Asım bezirci Salonu
Basel II 
Kadir Timurturkan
DEÜ İşl. Fak. Gülizar Kurt
SMMM Bertan Karaimer
   
1 Aralık 2005 Şirinyer Parkiçi Çavuşoğlu Salonu
İhraç ve ihraç kaydı ile satışlar
Bülent Çolak
Haydar Demirel
   
7 aralık 2005 Asım bezirci Salonu
İlişiksizlik forumu
Özkan Bilgili
Şahyan Özden
Haydar Demirel
Ali Sami Şerbetçioğlu
   
21 Aralık 2005 Atatürk Kültür merkezi
Vergi dairelerinin yeniden yapılanması
Mustafa Bulut
Mustafa Yavuz Öner
Yusuf Çilkoparan
Çağlan Ahmet Gencer
Rıfat Engin
   
22 Aralık 2005 Gaziemir Vergi Dairesi
Karabağlar-Gaziemir temsilciliği
Son yasa değişiklikleri
   
29 Aralık 2005 Asım bezirci Salonu
Türkiye Muhasebe Standardı
Doç. Dr. Serdar Özkan
   
4 Ocak 2006 Asım bezirci salonu
96 ve 97 No.lu KDV tebliği
SMMM Hüseyin hamamcılar
SMMM Bülent Çolak
   
5-6-7 Ocak 2006 Kültürpark
İzmir Eğitim Rehberlik ve Kariyer Fuarı
   
25 Ocak 2005 Asım bezirci Salonu
Dönem sonu işlemleri
YMM Yalçın Karaca
SMMM Erdoğan Dönmüş
   
25-26 Ocak 2006 Orkide Alışveriş ve Eğlence Merkezi 
Bowling turnuvası
   
1 Şubat 2006 Asım bezirci Salonu
Kuyumculuk sektöründe muhasebe uygulamaları ve vergilendirilmesi
SM Vedat Yurt
SM Ercan Kılınççı
   
3 Şubat 2006 Atatürk Kültür Merkezi
Türk Ticaret Kanunu tasarısı
Prof. Dr. Ünal tekinalp
   
18 Şubat 2006 Karaca Otel Mavi Salon
Halı saha Futbol Turnuvası ödül töreni
Bowling turnuvası ödül töreni
   
20-26 Şubat 2006 Cumhuriyet Meydanı
Vergi haftası kutlamaları
   
23 Şubat 2006 Bostanlı Vilayetlerevi
Karşıyaka semt toplantısı
   
25 Şubat 2006 Servet’in yeri
Geleneksel tavla turnuvası
   
27 Şubat 2006 Asım Bezirci Salonu
Gelir vergisi beyanname düzenleme semineri
İsmail Işık

TESMER, TEMEL EĞİTİM VE STAJ MERKEZİ

Yeni seçilen Oda yönetim kurulu tarafından belirlenen ve ataması yapılan TESMER İzmir Şubesi yönetim kurulu 17 mayıs 2004 günü toplanarak kendi arasında görev bölümü yaptı. Feyzullah Tpçu’nun başkanlığındaki yeni yönetim kurulunda Arif Coşkunkan başkan yardımcılığına,Yunus Cankal sekreterliğe, Mehmet Dülgerkaraoğlanoğlu ise saymanlığa getirildi. H. Tayfun Saydere, Özcan Gökçe ve İrfan Yıldız da yönetim kurulu üyesi olarak yer aldılar.

Tesmer’de bu dönemde görev alan eğitmenlerimiz Mehmet Altındağ, Tuncel Atabey, İ.Hakkı Aydoğdu, İ.Halil Bağdınlı, Hidayet Berksoy, Özkan Bilgili, Ümran Cansıkmaz, Z.Gül Coşkunseven, Ali Osman Cörüt, Cihat Çatalcalı, Gülay Çelik, Erdoğan Dönmüş, Mükerim Dursun, Necmettin Erdoğan, Sırrı Esen, Mehmet Gökçeaslan, Bülent Görer, Yusuf Gümüş, Cemal Güneri, Erkan Gürboğa, Yener Güven, İsmail Işık, Ferudun İnaltekin, Ahmet İncegül, Selda Kahraman, Celal Kapan, Yalçın Karaca, Behiye Kargıner, Berna Kırkulak, Adil Koruyan,Erol Kucur, İbrahim Kumluca ,Mehmet Kuzu, Cengizhan Meriç, Metin Meriç, Leyla Özar, SerdarÖzkan, Ahmet Özken, A.Erdal Özkol, Mustafa Sakal, Dilek Savaşan, Mustafa Soysal, ÜlkerSulayıcı, Türker Susmuş, Levent Tarlan, Mustafa Tokpunar,Harun Tunaboylu Derya Tüzen, Necati Yanık’dı.

Dönemin ilk yılında 329’u ticaret lisesi, 76’sı önlisans ve 363’ü lisans olmak üzere 768 stajyer TESMER’ kayıtlıydı.

TESMER yine aynı yıl içinde

İhtiyarilikten tam olarak yararlanan işletmelere enflasyon düzeltmesi rehberi
Amortismana tabi iktisadi kıymet ve amortisman oranları
Dönem sonu işlemleri
Vergi işlemleri uygulama rehberi
5281 sayılı vergi kanunları YTL uyumu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanuna
Açıklamalarla ve tablolarla 5228 sayılı kanunla vergi mevzuatında yapılan değişiklikler
Vergi kayıplarının önlenmesi muhasebe meslek mensuplarının vergi beyannamelerinin imzalanması ve Maliye Bakanlığı’na bir öneri
Sosyal güvenlik dersleri
Vergi hukuku ve uygulamaları dersleri
Finansal muhasebe ve uygulamaları dersleri

Adlı kitapları yayımladı. Bunların dışında TESMER yayınları arasında

Para reformu ve gelişmeler
SSK ilişiksizlik belgesi
Kurumlar vergisi uygulamaları

Adlı seminer notları da yer aldı.

Çağdaş grup

Seçimlerden hemen sonra toplanan Çağdaş grup, Grup Meclisi gündeminde yer alan yürütme kurulunu yenileme maddesi gereğince seçime gitti.

24 mayıs 2004 günü yapılan seçimlerde Rıfat Nalbantoğlu, İlhan Bora, Zeki Kaptan, Mehmet Kaya, Mehmet Kuzu, Safiye iyidoğan, Mustafa Akçalı, Mehmet Özdil ve Metin Eraslan görev aldılar.


3. OLAĞAN GENEL KURUL

Odamızın Üçüncü Olağan Genel Kurulu 30 Mayıs 1992 günü 9 Eylül Üniversitesi Rektörlüğü binasında başladı. Seçimler ise 31 Mayıs 1992 yine 9 Eylül Üniversitesi Rektörlüğü binasında gerçekleştirildi.

30 Mayıs günü başlayan genel kurulda ilk olarak divan seçimi yapıldı. Divan başkanlığına Aydın Özdemir, başkan yardımcılığına Mustafa Kemal Atmaca ve yazmanlıklara Öcal Yalçın ile Murat Uğur Mutlu getirildi. SHP İl Başkanlığı bildirisi okundu.

Yönetim kurlu raporu ve oda çalışmaları hakkında Uğur Şeviker, Kemal Akcan, Selim Uygun, Erdoğan Özarna, Süha İsmail Güner, Ahmet Bozkurt, Cevat Acıöz, Hasan Özkılıç, Ünal Seyhan, Mehmet Yılmaz, Sait Meriç, Mehmet Bedii Ejder söz alarak görüşlerini belirttiler.

Bu genel kurulda Oda İç Yönetmeliği kabul edildi.

31 Mayıs günü yapılan oda kurulları seçimine kayıtlı 1448 üye 4 sandığa bölüştürülerek oy verme işlemi kolaylaştırıldı. Sandıklar açıldığında geçerli 673 oy, 1 boş oy ve 8 iptal saptandı. Seçimler sonucunda kurullara şu meslektaşlarımız seçildi:

Yönetim Kurulu:
Nurettin Akbaş : 296 oy
Necmettin Keleş : 277 oy
Nihal Açık : 265 oy
Erol Sevil : 261 oy
Sadi Geçim : 249 oy

Disiplin Kurulu:
Ergün Okçay : 290 oy
Ümran Canşi : 272 oy
Metin Balcı : 263 oy
Bekir Kahraman : 262 oy
M. Cahit Üzken : 245 oy

Denetim Kurulu:
Mestan Doyran : 264 oy
Mustafa Üngör : 263 oy
Ümit Kurtulmamış : 252 oy

Aynı genel kurulda TÜRMOB genel kuruluna katılmak üzere 95 üst birlik delegesi seçildi. Delegelerimiz arasında yer alan Rıfat Nalbantoğlu TÜRMOB’a ilk kez seçildi.

4. OLAĞAN GENEL KURUL

Mali genel kurul olarak kabul edilen seçimsiz genel kurullarımızdan bir diğeri de 22.Mayıs.1993 günü Büyük Efes Oteli Didim Salonunda gerçekleştirildi.

Genel kurulu yönetmek üzere divan başkanlığına Masum Türker, başkan yardımcılığına Ali Zeybek, yazmanlıklara ise Yalçın Karaca ve Ali Rıza Pamuk getirildiler.

Genel kurula katılan konuklardan Mustafa Özyürek ve Yahya Arıkan birer konuşma yaptılar.

Yönetim kurulu raporu ve oda çalışmaları hakkında üyelerimizden Ali Erçelik, Ali Yılmaz, Mehmet Yılmaz, M. Cengizhan Tuğluk, Ayhan Baltacı, Hasan Özkılıç, Uğur Öztürk, Sema Şerbetçioğlu, Nuri Mengüarslan, Cevat Acıöz, Ahmet Bozkurt, Sait Meriç, Yalçın Önder, Mustafa Türkiş, Şeref Şencanbaz, Rıfat Nalbantoğlu, Şakir Aldemir, İbrahim Yaran, Ahmet Kumaş, Hüseyin Günay söz aldılar.

BÜLTEN ÇALIŞMALARI

Ağustos- Eylül 1992 aylarını kapsayan 15. sayıdan itibaren derginin editörlüğünü Veysi Şeker, Yazmanlığını Selim Uygun, İlan sorumluluğunu Ergün Okçay, Düzeltmenliğini Uğur Mutlu ve bülten sekreterliğini Orhan Yazıcı üstlenerek bültende yeni bir yapılanmaya gidildi. Bültenin yayın kurulunda ise Veysi şeker, Ümit Kurtulmamış, Rıfat Nalbantoğlu, İsmail Türk, Ünal Semercioğlu, M. Uğur Mutlu, Ergün Okçay, Vedat Adak, Kemal Doğu, Selim Uygun, Rüştü açık yer aldılar.

Bu arada Kasım 1992’de bültenin 4 sayfalık ilk özel sayısı yayınlandı.

Bülten Ocak-Şubat 1993 tarihli 18. sayısında oda yönetim kurulunun “Milletvekillerimize Açık Mektup” u yayınlandı.

Aralık 1993 tarihli 18. sayıdan itibaren ise bülten tabloid boyda ve 8 sayfa olarak yayınlanmaya başladı. Yayın yönetmenliğini Veysi Şeker’in üstlendiği bültenin künyesinde yayın kurulu olarak her hangi bir isim yer almıyordu

MİLLETVEKİLLERİMİZE MEKTUP

Odanın yayın organı Dayanışma dergisinin Ocak- Şubat 1993 tarihli 18. sayısında milletvekillerine yazılmış açık bir mektup vardı. Bu mektubu yönetim kurulu hazırlamış ve Odanın yayın organında yayımlayarak sivil toplum kuruluşu olmanın sorumluluğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Mektupta şu satırlara yer verilmişti:

“Değerli milletvekillerimiz,

Maliye ve Gümrük Bakanlığınca hazırlanan son vergi paketi içinde yer alan “götürülük müessesesi ile ilgili olarak 213 sayılı V.U.K ve 193 sayılı Gelir Vergi Kanunu’nda yapılması düşünülen değişiklikler konusunda ve özellikle mesleğimizi yakından ilgilendiren İŞLETME YÖNETİM MERKEZİ oluşturmaya yönelik taslak üzerinde Odamız görüşleri şunlardır:

- Götürü vergilendirilmenin kaldırılması ekonominin işleyişi ve vergi kayıplarının önlenmesi açısından olumlu bir gelişmedir. Meslek grubu olarak tüm desteğimizi vermeye hazırız.

- İşletme Yönetim Merkezinin içerdiği yanlışlıklar:
a) Bugün için Türkiye genelindeki 40.000 muhasebe bürosunu ve 200.000 elemanın işsiz kalmasına neden olacaktır.
b) Memurlarca yürütülen muhasebe işlemlerinden esnafın bilgilendirilmesi, işlemlerin ve ödemelerin zamanında yapılması konusundaki uyarılar yerine getirilmeyecektir.
c) İşletme Yönetim Merkezi vergiye dönük işlemlerle uğraşacak esnafın S.S.K, Bağ-Kur, Bölge Çalışma Müdürlükleri, Sicil Müdürlüklerine ilişkin işlerini kendileri takip etmek zorunda kalacaklardır.
d) 3568 sayılı Yasa ile İŞLETME yönetim merkezi çakıştırılıyor, mükerrerlik yaratıyor, meslek devletleştirilmek isteniyor.
e) Salt vergisel olaylardaki hizmetler düşünülüyor.

Devletin küçülmesi kamu işletmelerinin özelleştirilmesi programının uygulandığı bir dönemde, işletme Yönetim Merkezleri, muhasebeciliğin devletleştirilmesi sonucunu doğuracaktır. Maliye ve Gümrük Bakanlığı’nın , bilgisayar, fon desteği ile kurulacak bir yarı kamu muhasebe bürosuyla, emek yoğun çalışan Serbest Muhasebe büroları rekabet edemeyecek ve kapanacaktır.

Yukarıda açıkladığımız gibi;
- İşletme Yönetim Merkezi kurulmasına ilişkin yasa taslağının 3568 sayılı Yasa hükümleri karşısında hukuksal çelişki yaratması,
- Serbest olarak, bürolarda yapılması gereken muhasebeciliğin bir anlamda “devletleştirilmesi” sonucunu doğurması
- Serbest Muhasebecilik mesleğinin bağımsızlığını zedelemesi ve mesleğin örgütsel yapısını bozması,
- Hazineden fon, araç-gereç (Bilgisayar v.b.) desteği alan İşletme Yönetim Merkezleri ile özel bürolarında emek yoğun olarak çalışan muhasebecilerin rekabet edemeyerek işsiz kalmalarına yol açması gibi nedenlerle,

İşletme Yönetim Merkezi kurulmasını öngören maddelerin, vergi paketlerinden çıkarılmasını istiyoruz.”

ÖRGÜTLENME ÇALIŞMALARI

31 Mayıs 1992 seçimlerinden hemen sonra Oda yönetimi meslektaşlarla daha hızlı bağ kurabilmek için önce ilçe temsilcilerini daha sonra da meslek komitelerini belirledi.

Temsilciler:
Alsancak: Şakir Aldemir
Balçova : Abdülaziz Tunusluoğlu
Basmane : İbrahim Yaran
Bornova : Suzan Kumaş
Çamdibi : Emin Tırpanç
Çankaya : Necdet Özkahya
Çiğli : Hilmi Vahit
Hatay : Mehmet Hepözden
Karabağlar : Sedat Türkeli
Karşıyaka : Erdal Demirağ
Konak : M: Uğur Mutlu
Şirinyer : Veli Yücel

Komisyon Başkanları:
Asgari Ücret Komisyonu: Mehmet Uğur
Staj ve Sınav : Ahmet Yurtsever
Basın Yayın : Veysi şeker
Mesleki Eğitim ve Değerlendirme : Mustafa Türkiş
Mevzuat : İ. Hakkı Şakar
Denetleme : Yüksel Tütüncü
Sosyal Etkinlikler : A. Hikmet Elbasan

YAPILAN ETKİNLİKLER

27 Ekim 1992 İzmir Tabip Odası
Yeniden değerleme
Prof. Dr. Burhan Ceyhan
Ünal Öz
   
1 Temmuz 1993
 
SSK Yasalarındaki Son değişiklikler
   
18 Ağustos 1993
 
Vergi kanunlarını Onarma ve Öneri hazırlama Komisyonu kuruldu.
   
28-29-30 Ağustos 1993
 
Fethiye, Saklıkent, Kayaköy, Ölüdeniz, Santoz, Dalyan gezisi yapıldı
   
6 Eylül 1993 ‘den itibaren
 
“Tek Düzen Hesap Planı Seminerleri”
Bergama, Ödemiş, Tire, Aliağa, Menemen
   
16 Ekim 1993
 
Ege Palas Oteli Oda yemeği yapıldı.
Türmob genel başkanı Mustafa Özyürek ile İzmir Defterdarı Kemal Sağ katıldılar.
   
15 Aralık 1993
 
9 Eylül Üniversitesi Rektörlük Amfisi
İzmir Defterdarı Kemal Sağ, 
Türmob genel başkan yardımcısı Masum Türker,
Hukukçu Bumin Doğrusöz, 
Serbest Muhasebeci Avni Ercan
   
31 Aralık 1993
 
Kuşadası Aydın Otel Yılbaşı Balosu
1 Ocak 1994 
Şirince Köyü ziyareti
   
27 Ocak 1994 – 12 Şubat 1994 tarihleri arası
 
Oda binasında fotoğraf sergisi açıldı. 
Verilen kokteyle İzmir defterdarı Kemal Sağ katıldı.
   
04. Şubat. 1994
 
Ödül töreni:
25 yılını dolduran 62 üyeye
15 yılını dolduran 96 üyeye plaket ve takdir belgeleri verildi.
SMMM olan 22 üye ile YMM olan 10 üye belgelerini aldılar
   
05.Mart.1994
 
Görece Köyüne 350 fidan dikildi.
   
09.Mart.1994 Ege Palas Oteli
Vergi yasalarındaki Son Değişiklikler
Oturum Başkanı Nurettin Akbaş
Veysi Seviğ, 
Şükrü Kızılot, 
Rıfat Nalbantoğlu, 
Kemal Sağ
   
13-14-15 Mart 1994
 
Antalya Gezisi

TESMER,TEMEL EĞİTİM VE STAJ MERKEZİ KURULUŞU

27 Ocak 1990 günü saat 9.30’da Bornova’da Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Büyük Anfi’sinde toplanan muhasebeciler hem heyecanlıydılar hem de bir coşkuyu paylaşıyorlardı. Yıllardan beri bekledikleri ve uğrunda savaşım verdikleri mesleki örgütlenmeleri o gün büyük bir ivme kazanacaktı.

13 Haziran 1989 günlü 20194 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 3568 sayılı “Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Yasası”na göre izin belgelerini alacaklar ve aynı zamanda İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın ilk kurucu yönetim kurulunu seçeceklerdi.

İki heyecanın yorgunluğu, evlere giderken ellerdeki geçici izin belgeleri ile bir parça olsun unutuluyordu. O günün bir diğer önemi ise artık muhasebecilik mesleğinin geleceğinin de belli bir plan ve programa dayandırılması, yasal bir güvence kazanmasıydı.

13 Haziran 1989 günlü 20194 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 3568 sayılı “Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Yasası”nın 50. maddesinde ilgili yasaya göre çıkarılacak yönetmelikler arasında sınavlar ve değerlendirme ile sınav komisyonları hakkında yönetmelikler de sayılıyordu.

İllerde Oda yönetim kurullarının oluşmaları ile birlikte TÜRMOB genel merkezi de mesleki bir birlik olarak vücut buluyordu. Meslektaşların belli bir eğitim alarak yetişmeleri ve meslek içi eğitimin geliştirilmesi için Birlik merkezinde yapılan çalışmalar her gün bir önceki günden ileriye gidiyor ve sonraki günler planlanıyordu.

Meslektaşların eğitim düzeyinin yükselmesi ve meslek içi eğitimin yaygınlaştırılması için TÜRMOB’da bir merkez oluşturuldu.

Bu merkezin adı kısaca TESMER olarak saptandı.

1Ağustos 1992 gün ve 21302 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Staj Yönetmeliği”nin 4. maddesinde Temel Eğitim ve Staj Merkezi (TESMER) eğitim ve staj programlarının hazırlanması ve denetlenmesi ile görevli BİRLİK bünyesinde oluşturulan merkez olarak tanımlanıyordu.

Aynı yönetmeliğin 18. maddesinde ise TESMER ile ilgili genel kurallar yer alır:

“ Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği staj programlarının hazırlanması, uygulanması ve denetlenmesi ile görevli bir “Temel Eğitim ve Staj Merkezi” kurar.Bu merkez; staj programlarının her yıl yenilenmesine, stajların düzenli ve disiplinli yapılmasına ve stajların denetlenmesine yönelik tedbirler hazırlar ve odalara bildirir.

Odalar, bu merkezin taleplerine uygun staj uygulamalarının yapılmasını sağlamakla yükümlüdürler.

Temel Eğitim ve Staj Merkezi aday meslek mensuplarının mesleki yayınlardan yararlanabilmesi için gerekli tedbirleri alır.

Temel Eğitim ve Staj Merkezi; Birlik yönetim kurulunca meslek mensupları arasından seçilen beş üye tarafından yönetilir. Üyelerin ücret ve huzur hakları Birlik Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

TESMER Yönetim Kurulu’nca gerekli görülen illerde Temel Eğitim ve Staj Merkezi şubeleri açılır. Temel Eğitim ve Staj Merkezi şubelerinin çalışma usul ve esaslarına ilişkin yönerge TESMER yönetim kurulunca yürürlüğe konulur. TESMER, stajyerlerle ilgili staj kütüğünü oluşturur.

26 Ocak 1993 tarihli ve 21477 sayılı Resmi gazetede “Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Temel Eğitim ve Staj Merkezi Kuruluş, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge” yayımlandı.

Beş bölümden oluşan yönergenin birinci bölümünde “Genel Hükümler” yer alıyordu. İkinci bölümde TESMER’in görevleri, organları ve çalışma esasları, TESMER kurulu, yönetim kurulu,denetleme kurulu ve komisyonlarla ilgili maddeler sıralanıyordu.

Üçüncü bölümde merkezin program hedefleri saptanırken dördüncü bölümde mali kaynaklar, giderler, eğitim araç ve gereçleri ile sabit yatırımlar, muhasebe kayıtları hakkında kurallar belirtilmişti. Beşinci ve son bölümde ise çeşitli hükümler yer alıyordu.

13 Ekim 1994 gün ve 3 sayılı TÜRMOB Yönetim Kurulu kararı ile bu yönerge değiştirildi. “Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Temel Eğitim ve Staj Merkezi Kuruluş, Çalışma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönerge” de Temel Eğitim ve Staj Merkezi’nin görevleri 4. maddede şöyle sıralanıyordu:

a) Sınav ve Staj Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasını temin etmek ve denetlemek

b) Stajyer kabul etmek, aday meslek mensupları adına sözleşme imzalamak

c) Gerekli gördüğü yerlerde şubeler açmak

d) Meslek mensuplarının mesleki yeterliliklerini günün koşullarına ulaştırarak devam ettirmek ve geliştirmek için çeşitli eğitim programları, seminer ve konferanslar düzenlemek

e) Stajyer meslek mensubu adayları için , temel eğitim programları hazırlayarak uygulamaya koymak,

f) Türkiye’de tek düzen uygulamayı gerçekleştirmek üzere staj için yapılan başvuruları değerlendirmede uyulacak esasları belirlemek ve odalara duyurmak

g) Aday meslek mensuplarının staj süresince meslek mensupları yanında, gözetim ve denetiminde yapılacak işleri belirlemek ve bu işlerin yapıldığının Odalarca denetlenmesini sağlamak

h) Aday meslek mensubunun dosyasında bulunacak bilgileri belirlemek

i) Serbest Muhasebecilik Staj değerlendirme yoklamalarını yapmak

j) Serbest Muhasebecilik Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik yeterlik sınavlarını yapmak

k) Eğitimde kullanılacak araç, gereçleri temin etmek, ders notlarını hazırlamak

l) Odalar, Temel Eğitim ve Staj Merkezi şubeleri bünyesinde kurulan staj komisyonları arasında koordinasyonu sağlamak,

m) Paket eğitim programları hazırlamak,

n) Sınav ara yoklaması yapmak

o) Birlik yönetim kurulunun öngördüğü diğer işleri yapmak

ö) 01.08.1992 gün ve 21302 sayılı Resmi gazete’de yayınlanan Staj Yönetmeliğinin 18.maddesinde yer alan “Temel Eğitim Merkezi” işlevini üstlenmek

Aynı yönergenin 9. maddesinde ise Temel Eğitim Staj Merkezine bağlı olarak il odalarında TESMER şubesi açılması ile ilgili bilgiler yer almaktadır:

Temel Eğitim ve Staj Merkezi görevleri etkin biçimde yerine getirebilmek ve fonksiyonel bir iş bölümünün oluşması için gerekli gördüğü illerde şubeler açılmasına karar verir.

Şube yönetim kurulu , Temel Eğitim ve Staj Merkezi Yönetim Kurulu’nca atanır. Şube yönetimi ait olduğu ilin oda başkanı ile birlikte 5 kişiden oluşur.

Şubeler tarafından hazırlanan meslek mensupları ve aday meslek mensupları eğitim çalışmalarının müfredat ve eğitmen kadrosu merkezin onayı ile yürürlüğe girer.

Şube muhasebe kayıtları , bağlı olduğu Oda muhasebe hesap planı doğrultusunda ayrı tutulur. Şubeler muhasebe kayıtları Oda bilançosu ile konsolide edilir. Şubeler mali denetimi bağlı oldukları Oda denetim kurulunca yapılır.

Merkez Yönetim Kurulu, şubelerin gerek mali gerekse de idari denetimi konusunda gerekli gördüğü dönemlerde ilgili İl Oda Denetim Kurulu’na görev verir veya Merkezden denetçi tayin edebilir.

İzmir SMMMO Yönetim kurulunun 30 Mayıs 1995 gün ve 47 tarihli kararı ile İzmir’de TESMER şubesi kurulması kararlaştırıldı.

TESMER Merkez Yönetim kurulunun 17 Eylül 1995 gün ve 00318 sayılı kararı ile İzmir Temel Eğitim Staj Merkezi kuruldu.

TESMER’in ilk yönetim kurulu 17 Mart 1993 1 nolu karar ile oluşturuldu. Yasal hazırlıkların hızla ilerlediği günlerde mesleğe yeni gireceklerin işlerini yürütmek ve eğitimlerini sağlamak üzere oluşturulan bu ilk yönetim kurulunda Nurettin Akbaş başkan, Mustafa Türkiş başkan yardımcısı, Ahmet Yurtsever sekreter, Nejdet Özkahya sayman ve Mustafa Üngör koordinatör üye olarak görevlendirildiler.

TESMER bu dönemde 1-22 Nisan 1993 tarihleri arasında Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci

Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir kursları düzenledi. Bu kursların süresi 100 saatti.


7. OLAĞAN GENEL KURUL

25- 26 . Mayıs 1996 tarihleri arasında 9. Eylül Üniversitesi Rektörlük Amfisinde yapılan genel kurulu yönetmek üzere Divan Başkanlığına Masum Türker, yazmanlıklara ise Yalçın Karaca, Safiye İyidoğan ve Aydın Baltacı seçildiler.

Genel kurul çalışmalarını izlemek üzere salonda bulunan konuklar tanıtıldı. Bu konuklar TÜRMOB Genel Başkanı Mustafa Özyürek, DSP İzmir Milletvekili Atilla Mutman, İzmir Defterdarı Kemal Sağ, İstanbul SMMM Odası Başkanı Yahya Arıkan, İzmir YMM Odası Başkanı M. Cahit Koğacıoğlu, Ankara YMM Odası Başkanı Mehmet Çelik de bulunuyordu.

Genel kurul çalışmalarına başarılar dileyen telgraflar ve mesajlar da Başbakan Mesut Yılmaz, Maliye Bakanı Lutfullah Kayalar, Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, CHP Grup Başkan vekili Nihat Matkap, İstanbul Milletvekili Zekeriya Temizel, İzmir Valisi Kutlu Aktaş, Bornova Belediye Başkanı Aysel Bayraktar, Kordon Vergi Dairesi Başkanı Sadi Çetin, Diş Hekimleri Odası, Ankara YMM Odası Başkanı Mesut Alpay’dan gelmişti.

Ayrıca genel kurul çalışmalarını Tekirdağ, Isparta, Kütahya, Manisa, Zonguldak, Kırklareli SMMM odaları telgrafla; Çorum, Giresun, Samsun, Hatay, Trabzon, Edirne, Muğla, Eskişehir, Konya, Diyarbakır, Kahramanmaraş ve Sakarya SMMM odaları mesajla kutladılar

Yönetim kurulu raporunun okunmasından sonra oda çalışmaları hakkında görüşlerini belirtmek üzere Grup Sözcüleri söz aldılar. “Mesleki Atılım Grubu “ adına Nazif Kayalar, “Yeni Çizgi “ adına Yüksel Tütüncü ve “Çağdaş Grup” adına Rıfat Nalbantoğlu görüşlerini belirttiler.

Daha sonra yapılan bireysel konuşmalarda ise Uğur Şeviker, Sait Meriç, Mustafa Alpaslan, Cevat Acıöz, Bahri Dündar, Erdoğan Dönmüş, İsmail Hakkı Kilercioğlu, Sema Şerbetçioğlu, Aydın Özdemir, Halil Zeki Osma, Şahin Gül ve Orhan Sarıkaya oda çalışmaları ile ilgili görüş ve önerilerini ilettiler.

Yapılan seçimlere Odamıza kayıtlı 1765 üyeden 856 oy kullanıldı. Bu oyların 848’i geçerli olarak kabul edildi. 8 oy ise iptal edildi. 132 TÜRMOB delegesinin de belirlendiği seçimlerde oda kurulları şu üyelerden oluştu.

Yönetim Kurulu
Necmettin Keleş : 446 oy
İlhan Bora : 426 oy
Murat Uğur Mutlu : 421 oy
Feyzullah Topçu : 394 oy
Mestan Doyran : 371 oy

Disiplin Kurulu
Vedat Heyfegil : 415 oy
Muammer Erduran : 411 oy
Erdem Sarp : 410 oy
M. Cahit Üzken : 381 oy
Uğur Şeviker : 369 oy

Denetim Kurulu
Şakir Aldemir : 410 oy
Ayhan Baltacı : 401 oy
Necdet Özkahya : 376 oy

8. OLAĞAN GENEL KURUL

17 Mayıs 1997 tarihinde Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlük Binası Salonu’nda yapılan genel kurulu yönetmek üzere görevlendirilen divanda; Divan Başkanı Masum Türker, Başkan Yardımcısı Osman Bulut, Yazmanlar Yalçın Karaca ve Safiye İyidoğan görev aldılar.

Genel kurulu izlemek üzere gelen konuklar arasında TÜRMOB Genel Başkanı Mustafa Özyürek, İzmir Defterdarı Kamil Duman, İstanbul SMMM Odası Başkanı Yahya Arıkan, Ankara SMMM Odası Başkanı Mehmet Çelik, Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Birliği Derneği Başkanı Latif Taş, CHP İzmir İl Başkanı Memiş Yıldırımcan, İzmir Hesap Uzmanları Başkanı Ahmet Aslan vardı.

Genel kurul çalışmalarına telgrafla başarı dileyenler ise Başbakan Necmettin Erbakan, Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, Maliye Bakanı Abdüllatif Şener, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, TÜRMOB Genel Sekreteri Uğur Büyükbalkan, Çakabey Vergi Dairesi Başkanı Sadi Çetin, Balçova Belediye Başkanı Mustafa Şentürk, Karşıyaka Belediye Başkanı Kemal Baysak, Prof. Dr Oya Yıldırım, Fasih Kutluay’dı.

Ayrıca İçel, Yozgat, Kütahya, Isparta, Kayseri, Zonguldak, Karabük, Tekirdağ, Van, Diyarbakır, Konya, Nevşehir, Kırıkkale, Edirne, Burdur, Trabzon,Eskişehir, Hatay, Amasya, Niğde, Uşak, Ordu, Denizli, Bolu SMMM Odaları, Gaziantep Odası Bağımlı Çalışanlar Komitesi, Ankara Odası Bağımlı Çalışanlar Komitesi ile Adana Çağdaş Demokrat Muhasebeciler Grubu da başarı mesajı gönderdiler.

Oda çalışmaları hakkında üyelerimizden Faruk Aksu, İrfan Yıldız, Yalçın Önder, Muhsin Dalfidan, İsmail Hakkı Kilercioğlu, Ergun Oruç, Yüksel Tütüncü, Nurettin Akbaş, Ali Yılmaz, Mustafa Demir, Rıfat Nalbantoğlu, Gönül İlhan, Bahri Dündar, Şevket Özyurttaş, Hüseyin Günay, Cahit Üzken, Maşallah Okdayan söz alarak görüş ve önerilerini belirttiler.

Genel kurul çalışmaları sonunda 8. Olağan genel kurul sonuç bildirgesi okundu. Ayrıca 3568 sayılı yasaya göre denetleme standartları meslektaşlarımıza duyuruldu.

ÖRGÜTLENME ÇALIŞMALARI

Her yeni çalışma döneminin başında olduğu gibi bu dönemde de odanın meslektaşlarla iletişimini kolaylaştırmak ve katılımcı bir yönetim anlayışını yaşama geçirebilmek için ilçe ve semt temsilcilikleri ile meslek komiteleri seçimlerine gidildi.

İLÇE TEMSİLCİLERİ SEMT TEMSİLCİLERİ

Aliağa: Selim Erkmen
Bayındır : Mehmet Kozakçı
Bergama : Mümtaz Oğuz
Çeşme : Güleşçi
Foça : A. Ferdan Atıcı-Vedat aksoy
Kemalpaşa : Mehmet Vural
Menemen : Mithat Çetin
Ödemiş : Muhittin Özesmi
Selçuk : Şinasi Gökgöz
Tire : Ali Rıza Türköz
Torbalı : Ali Kemal Bölükbaşı
Alsancak: Rafet Demir
Altındağ Namık Atatoprak
Balçova : Hulki Cunbul
Basmane : Ferudun İnaltekin
Bornova : Rıza Kocamış-Gönül İlhan
Çamdibi : Mehmet Özgür
Çankaya : Vedat Adak
Çiğli : Arif Çitlenbek
Eşrefpaşa Ercan Balkız
Gaziemir Atilla Kurtkapmaz
Hatay : Metin Aksoy
Karabağlar : Sedat Türkeli
Karşıyaka : Cengiz Ümit
Kemeraltı Mustafa Sağlam
Konak : Erdoğan Dönmüş
Menderes Mehmet Cafer Şen
Narlıdere Kamil Yazar
Pasaport Cafer Yiğit
Şirinyer : Mustafa Okka
Yenişehir: Osman Bulut

MESLEK KOMİSYONLARI

Bağımlı Çalışanlar: Orhan Yutmaz
Basın Yayın : Yavuz Özmakas - Gönül İlhan
Demokratik Kitle Örgütleri ile İlişkiler : Şakir Aldemir
Denetleme : Atalay Duduoğlu
İl ve Çevre Sorunları : Ali Kakçı

Kadınlar Komisyonu

Kurumlarla İlişkiler : Vedat Heyfegil
Mevzuat : Mestan Doyran
Sosyal ve Kültürel Etkinlikler : Arif Hikmet Elbasan

YAPILAN ETKİNLİKLER

30 Ekim – 03 Kasım 1996 Balçova Princess Otel
Türkiye Muhasebe Standartları Sempozyumu I
İzmir dışından 166 kişi, İzmir içinden 140 kişi katıldı.
Kapanış bildirgesi sunuldu
   
07.Şubat.1997 Defterdarlık Toplantı Salonu
Yeniden Değerleme
   
08.Şubat.1997 Defterdarlık Toplantı Salonu
Amortisman hesapları ve muhasebeleştirilmesi
   
14.Şubat.1997 Defterdarlık Toplantı Salonu
Stok değerleme yöntemleri
   
15.Şubat.1997 Defterdarlık Toplantı Salonu
İnşaat Muhasebesi
   
21.Şubat.1997 Defterdarlık Toplantı Salonu
Turizmi işletmelerinde muhasebe düzeni
   
22.Şubat.1997 Defterdarlık Toplantı Salonu
Alım satım işletmelerinde muhasebe düzeni
   
28.Şubat.1997 Defterdarlık Toplantı Salonu
Üretim işletmelerinde muhasebe düzeni
   
07. Mart 1997 Defterdarlık Toplantı Salonu
1996 Gelir Vergisi Beyanname düzenleme
   
21.Mart.1997 Defterdarlık Toplantı Salonu
Yapı kooperatiflerinde muhasebe düzeni
   
11.Nisan.1997 Defterdarlık Toplantı Salonu
1996 Kurumlar vergisi beyanname düzenleme
   
13 Haziran 1997 Angaryalara Hayır Mitingi yapıldı.
   
05-09 Kasım 1997 Balçova Princess Otel
Türkiye Muhasebe Standartları Sempozyumu II
   
13 Aralık 1997 Sabancı Kültür Merkezi Küçük Salon
Kültür ve Sanat Gecesi
   

İlçelerde Yapılan seminerler
   
16.Şubat.1997 Tire: Şevket Yayın, Yalçın Karaca, Feyzullah Topçu
Ödemiş: Yasemin Yeğinboy, Suat Akın, Necmettin Keleş
Urla: Erdal Özkol, Sadi Geçim, İlhan Bora, Safiye İyidoğan
   
23.Şubat.1997 Torbalı: Şevket Sayın, Sadi Geçim, Mestan Doyran
Bergama: Erdal Özkol, Belkir Kahraman, M. Uğur Mutlu
Aliağa: Yasemin Yeğinboy, Suat Akın, İlhan Bora

TESMER, TEMEL EĞİTİM VE STAJ MERKEZİ

Yeni dönemin ilk TESMER yönetim kurulu 05 Haziran 1996 günü toplandı. Bu toplantıda yapılan görev bölümü ile Necmettin Keleş yönetim kurulu başkanlığına, Sadi Geçim başkan yardımcılığına, Safiye İyidoğan sekreterliğe, Yalçın Karaca saymanlığa ve İlhan Bora üyeliğe getirildiler.

Mayıs1996- Nisan 1998 arasında yönetim kurulu 72 kez toplandı. 1158 staj başvurusundan 12’si geri çevrildi. 410 kişi Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, 112 kişi Serbest Muhasebeci sınavına katıldı. Sınava girenlerden 201 kişi başarılı oldu.

Bu dönemde sınavlara hazırlık kurslarına 437 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve 54 Yeminli Mali Müşavir katıldı.

Sınavlara hazırlık için açılan kurslarda “Sosyal Güvenlik “dersine Nejat Kovsalı, “Dış Ticaret ve Kambiyo” dersine Levent Gençyürek; “Maliyet Muhasebesi” dersine Prof. Dr. Süleyman Yükçü, Yrd.Doç. Dr. Şevket Sayın, Öğr. Gör. Erdal Özkol; “Genel Hukuk” dersine Doç. Dr. Huriye Kubilay; “Mali Tablolar” dersine Yrd.Doç. Dr. Şevket Sayın; “Ticari Muhasebe” dersine Şefika Demirkan; “Denetim Raporlama” dersine Yrd.Doç. Dr. Şevket Sayın; “Vergi Hukuku” dersine Yeminli Mali Müşavir Suat Akın; Levent Gençyürek, Uçar Demirkan; “Şirketler Muhasebesi” dersine Yrd.Doç. Yasemin Yeğinboylu, “Avrupa Topluluğu Mevzuatı” dersine Mehmet Özbudak; “Sermaye Piyasası Kanunu” dersine Doç. Dr. Berna Taner; “Gümrük Mevzuatı” dersine Sedat Güner; “Revizyon” dersine Mehmet Özbudak, Uçar Demirkan; “Denetim” dersine Mehmet Özbudak; “Genel Muhasebe” dersine Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Yalçın Karaca, “Finansal Tablolar Analizi” dersine Yrd. Doç. Dr. Yasemin Yeğinboylu; “3568 Sayılı Kanun” dersine Yeminli Mali Müşavir Sadi Geçim; “Ticaret ve Borçlar Hukuku” dersine Uluç Hami Şener; “Finansal Muhasebe” dersine Yrd. Doç. Dr. Yasemin Yeğinboylu; “Muhasebe Denetim” dersine Uçar Demirkan; “Yönetim Muhasebesi” dersine Öğretim üyesi Seha Selek; “Vergi Tekniği” dersine Mehmet Altındağ ve “Dış Ticaret Kambiyo”dersine de Uçar Demirkan girdi.

TESMER tarafından açılan “Bilgisayarla Yardımcı Muhasebe Elemanı Yetiştirme Kursu” 28 Nisan 1997 tarihinde başladı. Gazi Bulvarı No:108’de bulunan Ekol Dersanesi’nin 7. katı kiralanarak kurslar verildi. Bu kurslarda 15 bilgisayar ve 25 program desteği kullandı.

Bir yıl gibi kısa bir süre sonra Mayıs 1998’den itibaren bu kurslar kendi binamızın zemin katında düzenlenmeye başlandı.

“Bilgisayarla Yardımcı Muhasebe Elemanı Yetiştirme” kurslarında Erdoğan Dönmüş “Ticari Belge ve Vergi Hukuku”, Nejat Kosvalı “Sosyal Güvenlik” , Mükerim Dursun “Bilgisayarla Muhasebe”, Ferudun İnaltekin “Ticari Belge ve Vergi Hukuku”, Yalçın Karaca “Ticari Belge ve Vergi Hukuku” derslerine girdiler.

Örgütlü meslek mücadelesinde bir ilk:

ANGARYALARA HAYIR MİTİNGİ

13 Haziran 1997 meslek yasasının yürürlüğe girişinin sekizinci yılıydı. Ama o günün örgütlü meslek mücadelesinde ayrı bir yeri vardı. Ülke genelinde 72 Odada kayıtlı bulunan 42 bin meslektaşımız, aileleri ve büro personelleri alanlara döküldü. Ülke genelinde sekiz ayrı yerde örgütlenen “Angaryalara Hayır!” mitinginin biri de İzmir’de yapıldı.

İzmir, Afyon, Denizli, Manisa,Aydın, Muğla,Uşak, Kütahya, Balıkesir, Çanakkale, Burdur, ve Isparta odalarından gelen konuklarımız Cumhuriyet Alanı’nda toplandılar. Meslektaşlarımıza Demokratik Sol Parti milletvekili Hakan Tartan, Anavatan Partisi milletvekili Işın Çelebi ve Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili Aydın Güven Gürkan destek veren siyasiler arasındaydı.

ÇAĞDAŞ GRUP

Çağdaş grup, kurulduğu günden beri insanların özverileri ile başarılı olurken aynı zamanda süreci kurumsallaşma adına da doğru değerlendiriyordu. Bunu somut kanıtı da Grup’un yürütme kurulunun oluşturulmasıydı.

1996 seçimlerinden hemen önce oluşturulan yürütme kurulunda şu isimler görev aldı: Rıfat Nalbantoğlu, Feyzullah Topçu, Şkir aldemir, Hasan Şahin, Safiye İyidoğan, Ümit Kurtulmamış, Yalçın Karaca.

15 Nisan 1997 tarihinde ise Çağdaş grup üyelerinin toplandığı bir seçimle yürütme kurulu yenilendi. Yeni kurulda ise şu isimler yer aldı: Rıfat Nalbantoğlu, Feyzullah Topçu, Şkir aldemir, Hasan Şahin, Safiye İyidoğan, Nihal Açık, Akıner Tugay


5. OLAĞAN GENEL KURUL

14 Mayıs 1994 günü Fuar İsmet İnönü Kültür ve Sanat Merkezi’nde başlayan genel kurulun girişinde tüm meslektaşlarımıza alınan hizmet binasının tapusunun fotokopisi dağıtıldı.

Genel kurulu yönetmek üzere divan başkanlığına Masum Türker, Başkan yardımcılığına Ercan İskeçeli, yazmanlıklara ise Safiye İyidoğan ve Mehmet Ertümer getirildiler.

İzmir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nın beşinci genel kuruluna gelen mesajlar okundu.

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Milletvekili Veli Aksoy, İzmir Barosu Başkanı Volkan Alposkay, SHP il Başkanı Hilmi Değirmenci, Balçova Belediye Başkanı Mustafa Şentürk, Bornova Belediye Başkanı Aysel Bayraktar, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, ANAP Genel başkanı Mesut Yılmaz, Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, Devlet Bakanı İbrahim Tez, Devlet Bakanı Baki Ataç, Maliye Bakanı İsmet Attila, İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, Ulaştırma Bakanı Kaya Köstepen, Ticaret Bakanı Tahir Köse, TÜRMOB genel sekreteri Uğur Büyükbalkan, TÜRMOB eski genel saymanı Kenan Yurdakul ile Makine Mühendisleri Odası mesaj gönderenler arasındaydı.

Ayrıca TÜRMOB’a bağlı Kocaeli, Diyarbakır, Bursa, Kırklareli, Konya, Kütahya, Yozgat,Eskişehir, İçel, Adana, Ordu, Aydın, Zonguldak, Edirne, Nevşehir, Hatay ve Denizli SMMM Odaları da kutlama mesajı göndermişti.

Gruplar adına yapılan konuşmalarda “Çağdaş Grup” adına Nurettin Akbaş, “Demokratik Katılım” grubu adına Nuri Mengüarslan birer konuşma yaptılar

Yönetim kurulu raporu ve oda çalışmaları hakkında Aydın özdemir, Ahmet Kumaş, Şakir Aldemir, Rüştü Açık, Sait Meriç, Bayazıt Kanat, Cahit Üzken, Hasan Özkılıç, Rıfat Nalbantoğlu, Erdoğan Dönmüş, Şeref Şencanbaz görüşlerini belirttiler.

Genel kurul çalışmalarının ikinci günü olan 15 Mayıs 1994 tarihinde seçimler yapıldı. 9 Eylül Üniversitesi Rektörlüğü 1 numaralı Amfisinde gerçekleşen seçimlerde 1288 kayıtlı üyeden 573 kişi oy kullandı. 2 oy boş çıktı. 2 oy iptal edildi.

Seçim sonuçlarına göre oda kurulları şöyle oluştu:

Yönetim Kurulu
Nurettin Akbaş : 370 oy
Necmettin Keleş : 352 oy
Nihal Açık : 339 oy
Bekir Kahraman : 336 oy
Sadi Geçim : 335 oy

Disiplin Kurulu
Şakir Aldemir : 336 oy
M.Cahit Üzken : 330 oy
Tuğrul Çölmekçi : 329 oy
Ayhan Orucak : 328 oy
Bahattin Korkmazer : 325 oy

Denetim Kurulu
Mestan Doyran : 329 oy
M.Uğur Mutlu : 325 oy
Necdet Özkahya : 324 oy

15 Mayıs 1994 günü seçilen yeni yönetim kurulu, 18. 05 1994 günü toplanarak kendi arasında görev bölümü yaptı. Nurettin Akbaş oda başkanlığına, Necmettin Keleş başkan yardımcılığına, Sadi Geçim oda sekreterliğine, Nihal Açık oda saymanlığına Bekir Kahraman koordinatör üyeliğe getirildi.

İzmir delegesi olan Rıfat Nalbantoğlu 2. kez TÜRMOB’a seçilerek İzmir odasının merkezi temsilinde görev aldı.

6. OLAĞAN GENEL KURUL

Merkezde 261, 7 İlçelerde 323 olmak üzere toplam 2940 meslektaşa ulaşıldığı bir dönemde 27. Mayıs 1995 günü Kaya Prestige Oteli’nde yapılan seçimsiz mali genel kurulu yönetmek üzere Divan Başkanlığına Şeref Şencanbaz, Yazmanlıklara ise Erol Sevil, Yalçın Karaca ve Suzan Kumaş seçildiler.

TÜRMOB Genel Başkanı Mustafa Özyürek, TÜRMOB Genel Başkan Yardımcısı Masum Türker, TÜRMOB Denetleme Kurulu Üyesi Hasan Uçar, Devlet Bakanı Şükrü Erdem, Devlet Bakanı Necmettin Cevheri, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, CHP Genel Başkanı Hikmet Çetin, DYP İl Başkanı Turhan Arınç, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Şinasi Ertan’dan gelen telgraf ve mesajlar okundu.

TÜRMOB’a bağlı meslek örgütlerimizden İçel, Zonguldak, Tekirdağ, Kayseri, Kırklareli, Gaziantep, Kütahya, Çorum SMMM Odaları ve Ankara YMM Odası’nın mesajları da okunarak gündeme geçildi.

ÖRGÜTLENME ÇALIŞMALARI

Beşinci Olağan Genel Kurul’dan hemen sonra oda çalışmalarına daha etkin katılımı sağlamak üzere ilçe ve semt temsilcilikleri seçimleri yapıldı

İlçe Temsilcilikleri
Aliağa: Mustafa Seyhan
Bayındır : Mehmet Kozakçı
Bergama : Mümtaz Oğuz
Çeşme : S. Fevzi Karadede
Foça : A.Ferdan Atıcı
Kemalpaşa : Mehmet Vural
Menemen : Mithat Çetin
Ödemiş : Muzaffer Çakır
Selçuk : Nihat özkan
Tire : Ayhan Orucak
Torbalı : Kemal Kesici

Semt Temsilcilikleri
Alsancak: Ercan Çelikel
Altındağ : Metin Balcı
Balçova: : Hulki Cunbul
Basmane : Ercan Uyanık
Bornova : Suzan Kumaş
Çamdibi : Emin Tırpanç
Çankaya : Halil Kırlı
Çiğli : Arif Çitlenbek
Hatay : Mehmet Hepözden
Karabağlar : Sedat Türkeli
Karşıyaka : Muammer Erduran
Kemeraltı : Veli Akalın
Şirinyer : A. Murat Temizel

MESLEKİ KOMİSYONLAR KURULUYOR

28.06 1994 gün ve 7 sayılı karar ile beş kişilik bir Sosyal Etkinlikler Komisyonu kuruldu. 06.12.1994 tarih ve 26 sayılı karar ile bu komisyona 15 yeni üye daha eklendi. Aynı gün ayrıca Mevzuat Komisyonu, Eğitim Komisyonu ve Bağımlı Çalışanlar Komisyonu kuruldu.

YAPILAN ETKİNLİKLER

3 Ağustos 1994

 

Vergi Usul Kanunu’nda Üyelerimizin yetki ve sorumlulukları
TÜRMOB Genel Başkanı Mustafa Özyürek
Gelirler Genel Müdür Yardımcısı Nurettin Çekici
Türmob Genel Başkan Yardımcısı Masum Türker
   
17-18 Ağustos 1994
 
Tavla Turnuvası
   
25-28 Ocak 1995 Hilton Oteli’nde 5. Onur Yılı etkinlikleri yapıldı.
5. Onur Yılı özel sigaraları ve ayaklı tabaklar yaptırıldı.
   
26 Ocak 1995

“Politika”
Yöneten Meryem Koray
Köksal Toptan DYP milletvekili
Selçuk Maruflu: ANAP milletvekili
Nami Çağan DSP milletvekili
Şevket Kazan RP milletvekili
Asaf Savaş Akat YDH başkan yardımcısı

 

   
26 Ocak 1995 “Ekonomi”
Yöneten: Ümit Umay
Mustafa Özyürek TÜRMOB genel başkanı
Necati Çelik: Hak-İş başkanı
Prof. Dr. İzzettin Önder
   
27 Ocak 1995 “İzmir”
Yöneten: Melih Gürsoy
Mimarlar Odası Başkanı Öztürk Başarır
Dündar Soyer
Yrd. Doç. Turhan Yüksel Urhan
Eczacılar Odası Başkanı Levent Kamacık
   
27 Ocak 1995 “Vergi”
Yöneten: Prof. Dr. Oya Yıldırım
Dr. Veysi Seviğ
İZBİAD başkanı Turgay Yeşilbaş
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği başkan vekili Yılmaz Önkahraman
TÜRMOB genel başkan yardımcısı Masum Türker
   
27 Ocak 1995 Meslekte 15 ve 25 yılını dolduranlara, sınavı kazanarak yeni mesleğe katılanlara ve 5. Yıl semtler arası Futbol Turnuvasında derece alanlara “Benim Babam Muhasebeci” konulu kompozisyon yarışmasında derece alanlara plaketleri verildi. Kokteyl yapıldı.
   
28 Ocak 1995 “Sanat”
Yöneten:. Prof. Özdemir Nutku
Yavuz Özkan
Derya Köroğlu
Veysel Çolak
   
28 Ocak 1995 Hilton Balo Salonu’nda yemek düzenlendi.
Harun Ayzit’e plaket verildi.
   
29 Ocak 1995 İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi 
üyelerimizin çocuklarına “Musluk” adlı oyun sergilendi.
   
8 Mart 1996 İzmir Ticaret Odası Meclis Toplantı Salonu
2000’li Yıllara Doğru Muhasebe ve Muhasebeciden Beklentiler

TESMER, TEMEL EĞİTİM VE STAJ MERKEZİ

Odanın Mayıs ayında yapılan olağan genel kurulundan sonra oluşturulan yeni TESMER yönetim kurulunda Nurettin Akbaş, Necmettin Keleş, Aydın Özdemir, İlhan Bora ve Yalçın Karaca görev aldılar.

Nurettin Akbaş’ın istifası ile boşalan yönetim kurulu üyeliğine 25 Ekim 1995 gün 04 sayılı karar ile Sadi Geçim getirildi. 26 Nisan 1996 dan itibaren Aydın Özdemir yönetim kurulu toplantılarına katılmadı.

22-23 Aralık 1995 günlerinde Serbest Muhasebecilik stajını tamamlayan aday meslek mensuplarına oda binasında ücretsiz seminer verildi.


9. OLAĞAN GENEL KURUL

16 Mayıs 1998 günü Fuar Göl Gazinosu’nda çalışmalarına başlayan 9. Olağan Genel Kurul, 17 Mayıs 1998 günü Ticaret Lisesi’nda yapılan seçimlerle sona erdi. Genel kurulu yönetmek üzere Divan başkanlığına Nejat Atatuş, Başkan Yardımcılığına Recep Önden, yazmanlıklara ise Baha Mayruk ve Yalçın Özaydın seçildiler.

Genel kurula katılan konuklardan TÜRMOB Genel Başkanı Mustafa Özyürek ile İzmir Defterdarı Mete Gönenç’in birer konuşma yaptığı genel kurulda odamız üyelerinden İzzet Şahin, M. Uğur Mutlu, Bahri Dündar ve Rıfat Nalbantoğlu söz alarak görüş ve önerilerini belirttiler.

Bu genel kurul çalışmaları sırasında Oda hizmet binasının 6. Kat toplantı salonuna “Asım Bezirci” adı verildi.

17 Mayıs 1998 Pazar günü yapılan seçimlere 3260 kayıtlı üyeden 1066’sı katıldı. 1043 geçerli oyun yanı sıra 23 boş ve iptal oy çıktı. 143 TÜRMOB delegesinin de belirlendiği seçimler sonucunda oda kurulları şu şekilde oluştu.

Yönetim Kurulu Ayhan Baltacı : 554 oy
Feyzullah Topçu : 578 oy
Necdet Özkahya : 569 oy
Safiye İyidoğan : 554 oy
İlhan Bora : 581 oy

Disiplin Kurulu Uğur Şeviker : 558 oy
Ali Rıza Türköz : 572 oy
Hasan Şahin : 585 oy
Muammer Erduran : 574 oy
Akıner Tugay : 576 oy

Denetim Kurulu
Vedat Heyfegil : 556 oy
Tayfun Saydere : 575 oy
Cahit Üzken : 565 oy

10. OLAĞAN GENEL KURUL

02 Mayıs 1999 günü Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü 75. Yıl amfisi’nda gerçekleştirilen mali genel kurulu yönetmek üzere oluşturulan divanda; Divan Başkanlığına TÜRMOB genel sekreteri Uğur Büyükbalkan, başkan yardımcılığına Mustafa Sağlam, yazmanlıklara ise Mehmet Tunalı ve Gülten Özboz getirildiler.

Salonda bulunan konuklardan TÜRMOB Genel Başkanı Mustafa Özyürek, İstanbul SMMM Odası Başkanı Yahya Arıkan, Ankara SMMM Odası Başkanı Mehmet Çelik ve Bursa SMMM Odası Başkanı Bülent Çetin birer konuşma yaptılar.

Genel kurul sırasında geçmiş dönemle ilgili görüşlerini ve gelecek dönemle ilgili önerilerini açıklamak üzere üyelerimizden Şevket Özyurttaş, Erdoğan Dönmüş, Şakir Aldemir, Yalçın Önder, Bahri Dündar, Ergenekon Öz, Rıfat Nalbantoğlu, Ali Abay söz aldılar.

Bu genel kurul çalışmaları sırasında “Oda İç Yönetmeliği”nde değişiklik yapıldı.

05.01.2000 tarih ve 656 yevmiye numaralı İzmir 27. Noteri Ali Ergün Bayık imzalı yazı ile İlhan Bora oda yönetim kurulu üyeliğinden ve TESMER yönetim kurulu üyeliğinden istifa etti.

Oda yönetim kurulu 24 Ocak 2000 tarih ve 3595 sayılı yazısı ile Mehmet Özgür’ü yedekten yönetim kurulu üyeliğine getirdi.

ÖRGÜTLENME

Genel kuruldan bir süre sonra yapılan duyurular sonucunda oluşturulan meslek komisyonlarında yapılan seçimlerde komisyon başkanlıklarına şu arkadaşlarımız seçildi:

Bağımlı Çalışanlar: Hüseyin Hamamcılar
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler : Ali Rıza Pamuk
Demokratik Kitle Örgütleri ile İlişkiler : Rıfat Nalbantoğlu
Denetleme : Atalay Duduoğlu
Kurumlarla İlişkiler : Hamdullah Akgül
Mevzuat Danışma : Arif Özer
Sosyal ve Kültürel Etkinlikler : Ali Yenidoğan

Yine kısa bir süre içinde ilçe ve semt temsileri seçimleri de yapıldı. Yapılan seçimler sonucunda İlçe ve Semt temsilciliklerine aşağıda adları yazılı meslektaşlarımız seçildi:

İLÇE TEMSİLCİLERİ SEMT TEMSİLCİLERİ

Aliağa: Hakkı Pınar
Bayındır : Mehmet Kozakçı
Bergama : Mümtaz Oğuz
Çeşme : Önder Mersin
Foça : Vedat Aksoy
Kemalpaşa : Mustafa Somuncu
Menderes M. Sezer Dikmen
Menemen : Mithat Çetin
Ödemiş : Selami Tutar
Selçuk : G. Remzi Çelikel
Tire : Erdem Sarp
Torbalı : Kemal Kesici
Urla : Doğan Güçlü
Alsancak: Erdoğan Destegül
Altındağ Cemail Muhtar
Balçova : Hulki Cumbul
Basmane : Bayazıt Kanat
Bornova : Rüştü açık
Çamdibi : Mehmet Özgür
Çankaya : Bahri Dündar
Çiğli : Arif Çitlenbek
Eşrefpaşa Ercan Balkız
Gaziemir Atilla Kurtkapmaz
Hatay : Metin Aksoy
Karabağlar : Muammer cengil
Karşıyaka : Şükrü Parmaklı
Kemeraltı Mustafa Sağlam
Konak : Ali Yılmaz
Narlıdere Kamil Yazar
Pasaport Özcan Gökçe
Şirinyer : Veli Yücel
Yenişehir: Bayram Dönmez

YAPILAN ETKİNLİKLER

3-4 Ekim 1998 Kuşadası Adakule gezisi
   
4-8 Kasım 1998  Türkiye Muhasebe Standartları Sempozyumu III
   
8 Ocak 1999 İzmir Defterdarlığı Toplantı salonu
Yapı Kooperatiflerinde Tek düzen Muhasebe Sistemi ve Muhasebeleştirilmeleri
Baş hesap uzmanı Garip Ayaz
   
15 Ocak 1999 İzmir Defterdarlığı Toplantı salonu
Turizm İşletmelerinde Muhasebe Düzeni
SMMM Bülent tarlan
   
5 Şubat 1999 İzmir Defterdarlığı Toplantı salonu
İmalat İşletmelerinin Sektörel Bazda Muhasebeleştirilmesi-1
YMM Mustafa Türkiş
   
6 Şubat 1999 İzmir Defterdarlığı Toplantı salonu
İmalat İşletmelerinin Sektörel Bazda Muhasebeleştirilmesi-2
SMMM Şenol Yıldız
   
8 Şubat 1999 Aliağa Belediye Salonu
Bakırçay bölgesi toplantısı
   
9 Şubat 1999 Ödemiş Belediye Meclis Salonu
Menderes bölgesi toplantısı
   
12 Şubat 1999 İzmir Defterdarlığı Toplantı salonu
Dış Ticaret İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi ve vergisel yönden irdelenmesi
Ankara gelirler Bölge Müdürü Mehmet Altındağ
   
19 Şubat 1999 9 Eylül Üniversitesi Rektörlüğü
Yatırım ve teşvik İşlemlerinin izlenmesi ve muhasebeleştirilmesi 
Baş hesap uzmanı İrfan sarıkaya
   
5 Mart 1999 9 Eylül Üniversitesi Rektörlüğü
Gelir Vergisi Beyannamesi ile ilgili ilkeler ve beyanname düzenleme örnekleri
SMMM Arif Özer
   
6 Mart 1999 Geleneksel oda yemeği
   
2 Nisan 1999 9 Eylül Üniversitesi Rektörlüğü
Kurumlar Vergisi Beyannamesi ile ilgili ilkeler ve beyanname düzenleme örnekleri 
YMM Mustafa Akkaya
   
2 Nisan 1999 9 Eylül Üniversitesi Rektörlüğü
Kar dağıtım Tablosu Düzenlemesi
SMM Arif Özer
   

2 Nisan 1999

 

9 Eylül Üniversitesi Rektörlüğü
1998 Yılına ait Katma değer Vergisi ve muhtasar bildirimlerinin doldurulmasına ilişkin sorunlar
SMM Arif özer
   
9 Nisan 1999 İzmir Defterdarlığı Toplantı salonu
Sosyal Güvenlik Mevzuatı
SSK Bölge eski Müdür Yardımcısı Nejat Kosovalı
Bağ-Kur İl Müdürü Necati Çetiner
   
16 Nisan 1999 9 Eylül Üniversitesi Rektörlüğü
369 Sayılı yasa Gereğince geçici verginin Hesaplanması ve Geçici vergi Beyannamesinin Düzenleme İlkeleri 
Ankara Gelirler Bölge Müdürü Mehmet Altındağ
   
26 Aralık 1999 İzmir Defterdarlığı Toplantı salonu
Ticaret, üretim ve hizmet işletmelerinde dönem sonu işlemleri
Yr. Doç. Dr. Şevket Sayın

TESMER, TEMEL EĞİTİM VE STAJ MERKEZİ

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası yönetim kurulunun 02.06.1998 tarih ve 05 sayılı kararı ile atanan yeni TESMER yönetim kurulu 09 Haziran 1998 günü toplanarak görev bölümü yaptı. Buna göre:

Başkan : Ayhan Baltacı
Sekreter : Vedat Adak
Üye : İlhan Bora
Üye : Necmettin Keleş
Üye : Cengiz Ümit

olarak çalışmalara başladılar.

Yeni TESMER yönetim kurulu idari ve eğitim işlerinin daha düzenli yapılması için çalışmalara başladı. 24 Kasım 1998 günlü toplantısında 18 nolu karar ile Yasemin Yeğinboy “Eğitim İşleri Danışmanlığı”na getirildi Yeni danışman 1 Aralık 1998 gününden itibaren görevine başladı.

TESMER yönetim kurulu 22 Aralık 1998 tarih 21 sayılı karar ile Kemal Bulut’u TESMER şube müdürlüğüne getirdi.

07 Ocak 2000 tarihinde ise 7697 nolu dilekçe ile İlhan Bora yönetim kurulu üyeliğinden istifa etti.

01 Mayıs 1998- 15 Nisan 2000 arasında yönetim kurulu 69 kez toplandı. 813 staj başvurusundan 26 tanesi geri çevrildi.

525 kişi Serbest Muhasebeci Mali Müşavir 135 kişi Serbest Muhasebeci sınavına ilk kez başvurdu. Yeterlik sınavında başarılı olan 484 kişi Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, 111 kişi Serbest Muhasebeci olmaya hak kazandı.

Bu dönemde merkezde 918, ilçelerde 70 lise mezunu olmak üzere toplam 988 aday Serbest Muhasebecilik stajına başladı. Ön lisans mezunu olan 384 kişiden 324 kişi merkezde 60 kişi ilçelerde Serbest Muhasebecilik stajına başladılar. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir stajını ise 1520 kişi başlattı. Bunlardan 1360’ı merkezde 160’ı ilçelerde yaşıyordu.

Kurslarımızda “Tek Düzen Muhasebe Sistemi” dersine Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Şenol Poyraz ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mustafa Soysal ; “Sosyal Güvenlik Mevzuatı” dersine SSK İzmir Bölge E. Md. Yr. Nejat Kosvalı, Baş İş Müfettişi Yener Güven; “Vergi Hukuku” dersine Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Arif Özer, Maliye Baş Müfettişi Levent Gençyürek, Yeminli Mali Müşavir Suat Akın, Yeminli Mali Müşavir Vahdi Korucu; “Meslek Hukuku” dersine Yeminli Mali Müşavir Sadi Geçim, Yeminli Mali Müşavir Necmettin Keleş; “Finansal Muhasebe” dersine Yeminli Mali Müşavir Bekir Kahraman, Yeminli Mali Müşavir Sadi Geçim, Yrd. Doç. Dr. Şevket Sayın; “Maliyet Muhasebesi” dersine Doç. Dr. Ülker Kahraman, Araş. Gör. Türker Susmuş, Yrd. Doç. Dr. Erdal Özkol, Araş. Gör. Serdar Özkan; “Muhasebe Denetimi” dersine Maliye Müfettişi Uçar Demirkan, Hesap Uzmanı Yavuz Öner, Baş Hesap Uzmanı İrfan Sarıkaya, Maliye Müfettişi Levent Gençyürek; “Genel Hukuk, Borçlar ve Ticaret Hukuku” dersine Yrd.Doç. Dr. Hanife Dirikkan; “Genel Hukuk” dersine Yrd. Doç. Dr. Hanife Dirikkan, Öğr. Gör. Dr. Sevilay Eroğlu; “Finansal Tablolar ve Analizi “ dersine Yeminli Mali Müşavir Bekir Kahraman, Yeminli Mali Müşavir Sadi Geçim,Yr. Doç. Dr. Necmettin Erdoğan, Baş Hesap Uzmanı İrfan Sarıkaya, Yr.Doç. Dr. Şevket Sayın; “Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku” dersine SSK İzmir Bölge E.Md. Yr. Nejat Kovsalı, “Vergi Mevzuatı ve Uygulamaları” dersine Yeminli Mali Müşavir Vahdi Korucu, Hesap Uzmanı Mehmet Delice Maliye Müfettişi Levent Gençyürek girerek kursiyerlerimizi bilgi ile donattılar.

Yeminli Mali Müşavir Sınavlarına hazırlık kurslarında görev alan eğitim elemanlarımız da şunlardı:

“ Finansal Yönetim” dersinde Prof. Dr.Öcal Usta, “Sermaye Mevzuatı Piyasası” dersinde Araş. Gör. Dr. İsmail Mazgit, “Meslek Hukuku” dersinde Yeminli Mali Müşavir Sadi Geçim, “İleri Düzeyde Finansal Muhasebe” dersinde Yeminli Mali Müşavir Sadi Geçim, “Denetim” dersinde Baş Hesap Uzmanı İrfan Sarıkaya, “Vergi Tekniği” dersinde Yrd.Doç. Dr. Yusuf Karakoç, “Gelir Üzerinden Alınan Vergiler” dersinde Hesap Uzmanı İsmail Işık, “Revizyon” dersinde Hesap Uzmanı Mehmet Beceren, “Harcama Üzerinden Alınan Vergiler” dersinde Hesap Uzmanı Turgay Dallı, “Dış Ticaret ve Kambiyo Mevzuatı” dersinde Baş Hesap Uzmanı Mehmet Altındağ, “Raporlama” Hesap Uzmanı Yüksel Koç, “ Yönetim Muhasebesi” dersinde Yrd. Doç. Dr. Şevket Sayın.

TESMER tarafından düzenlenen Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Sınavlarına hazırlık kurslarına 148’i bayan 226’sı bay olmak üzere toplam 374 kişi katıldı. Bu kursiyerlerimizden 134 kişi ruhsat aldı.

Yine TESMER tarafından düzenlenen bir başka kurs da “Bilgisayarlı Yardımcı Muhasebe Elemanı Yetiştirme” kurslarıydı. Bu kurslara 577 bayan, 335 bay olmak üzere 912 kişi katıldı. Bu kursiyerlerimizden 770’i sertifika aldı.

“Bilgisayarlı Yardımcı Muhasebe Elemanı Yetiştirme” kurslarında “Ticari Belgeler” dersinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Erdoğan Dönmüş, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Ferudun İnaltekin, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Tamer Çermik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Şadan İlgazi, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Harun Reşit Tokcan, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mustafa Soysal, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Arif Özer, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Erol Kucur, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Şenol Poyraz, Yeminli Mali Müşavir Sadi Geçim, “Sosyal Güvenlik” dersinde SSK İzmir Bölge E. Md.Yr. Nejat Kosvalı, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İsmail Türk, Bağ-Kur İl Müdürü Necati Çetiner, Baş İş Müfettişi Yener Güven; “Bilgisayarlı Muhasebe” dersinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mükerrim Dursun, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Yalçın Karaca, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Atalay Duduoğlu, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Ferudun İnaltekin, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Aydın Özdemir , Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mustafa Soysal, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Erol Kucur görev aldılar.

29 Ocak 2000 günü İpekyolu Hizmet ve Eğitim Tesisleri’nde düzenlenen eğitim seminerinde Oturum Başkanlığını Yasemin Yeğinboy yaptı. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mustafa Soysal “Tekdüzen Muhasebe Sistemi Uygulamaları”, Yeminli Mali Müşavir Sadi Geçim ise “Meslek Hukuku” konularını ele aldı.

ÇAĞDAŞ GRUP

21 Eylül 1999 günü Çağdaş Grup toplantısında yürütme kurulunun yeniden seçilmesi gündeme geldi. Gerek duyduğu zaman yenilenme ve gençleşme operasyonlarını başarı ile yaşama geçiren Çağdaş Grup’un yeni yürütme kurulunda Rıfat Nalbantoğlu, Feyzullah Topçu, Kaya Örgen, Müfit Yıldırım, Ergün Okçay, Savaş Kara ve Ali Saraç görev aldılar.


17. OLAĞAN (SEÇİMLİ) GENEL KURUL

13 Mayıs 2006 günü Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü 75. Yıl Amfisi`nde Oda sekreteri Metin Aksoy tarafından açılış ve yoklama yapılmasıyla başlayan 17. Genel Kurul`da ilk olarak divan kurulu oluşturuldu. Nail Sanlı Divan Başkanlığına, Akif Bozdağ Divan Başkan Yardımcılığına, Şevket Özyurttaş ve Nihal Açık ise yazmanlıklara getirildiler.

Saygı duruşu ve İstiklal marşı`nın okunmasının ardından, divan kuruluna tutanaklara imza yetkisi oylanarak verildi. Divan başkanı açılış konuşmasını yapmak üzere Oda Başkanı Feyzullah Topçu`ya söz verdi. Başkan`ın konuşmasından sonra Divan Başkanlığı`nca gelen konuklar tanıtıldı.

TÜRMOB genel Başkanı Mehmet Timur, Devlet eski bakanı ve Yeminli Mali Müşavir Masum Türker, TÜRMOB Disiplin Kurul Üyesi Necmettin Keleş, TÜRMOB Denetleme Kurulu Üyesi Mehmet Eren, TÜRMOB Denetleme Kurulu Üyesi Latif Taş, İzmir YMMO Başkanı Ünal Aydın, İzmir YMMO Y.K.Üyesi Turan Öztürk, İzmir Milletvekili Yılmaz Kaya, İzmir Milletvekili Erdal Karademir,, İzmir Milletvekili Sedat Uzunbay, İzmir milletvekili Ali Rıza Bodur, Maliye Bakanlığı adına Muzafer Şen, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, Konak Belediyesi Başkanı Muzaffer Tunçağ, Konak Belediyesi Başkan yardımcısı Ali Seydi Koca tanıtılan konuklar arasındaydı.

Divan Başkanlığı genel kurula çeşitli nedenlerle katılamayanların gönderdiği mesajları okuttu. Adana SMMMO Başkanı Ahmet Çoşar, Ankara SMMMO Ali Metin Polat, Ankara SMMMO Başkanı Mehmet Koç, Ankara SMMMO Sekreteri Gökhan Dede, Antalya SMMMO Başkanı Arif Hikmet Cengiz, Aydın SMMMO Başkanı Fettah Açan, Aydın SMMMO Sekreteri O. Rüçhan Ersöz, Balıkesir SMMMO Başkanı Onur Yılmaz, Çanakkale SMMMO Başkanı Cengiz Demirel, Denizli SMMMO Başkanı Necdet Yılmaz, İstanbul SMMMO Başkanı Yahya Arıkan, Kayseri SMMMO Başkanı Ahmet Kalıpcı, Kayseri SMMMO saymanı Recep Uçan, Konya SMMMO Başkanı Ahmet İçyer, Kütahya SMMMO Başkanı O. Orhan Cengiz, Manisa SMMMO Başkanı Sadık İrier, Uşak SMMMO Başkanı Azmi Yılancıoğlu ve Uşak SMMMO Yönetim kurulu üyesi Hasan Bozkurt, Samsun SMMMO Başkanı Ahmet havyalı, Sakarya SMMMO Başkanı Selahattin Çakırsoy telgraf ve faks ile mesaj gönderenlerdi.

Meslek odaı dışından mesaj gönderenler ise şunlardı: Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanı Beşir Atalay, Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet aydın, Devlet Bakanı Ali Babacan, Kültür ve Turizm bakanı Atilla Koç, CHP genel başkanı Deniz Baykal, Anap genel başkanı Erkan Mumcu, İzmir milletvekili Kemal Anadol, İzmir milletvekili Türkan Miçoğulları, İzmir milletvekili Enver Öktem, İzmir milletvekili Zekeriya akçam, İzmir milletvekili Abdülrezzak Erten, İzmir milletvekili Hakkı Ülkü, İzmir milletvekili Oper. Dr. Canan Arıtman,İzmir milletvekili Bülent baratalı, İzmir milletvekili Prof. Dr. Nükhet Hotar Göksel, Karşıyaka belediye Başkanı Cevat Durak ve Makine Mühendisleri odası Başkanı Mehmet Özsakarya.

Mesajların okunmasından sonra raporlarla ilgili görüşlerini belirtmek üzere Nurettin Akbaş, Aydın özdemir, Ö. Faruk aksu, Yalçın Önder, Mehmet Çabuk, Doğan Yıldız, Mustafa felek, Hüseyin Günay, M. Cahit Üzken, Ali Abay, ve Rıfat T. Nalbantoğlu söz aldılar. Yapılan eleştiriler Oda Başkanı Feyzullah Topçu tarafından yanıtlandı. Raporlar ayrı ayrı okunarak ve oylanarak kurullar aklandı. Bütçe önerileri de oy çokluğu ile kabul edildi.

Genel kurulun ikinci günü 14 Mayıs`ta seçimler gerçekleştirildi. 4876 Kayıtlı üyeden 2232`si 12 sandıkta oy kullandı. 18 geçersiz ve 4 boş ve 2210 geçerli oy saptandı. Çağdaş Grup, Çözüm Grubu ve Doğuş Grubu`nun katıldığı seçimlerde Çağdaş grup listesinde yer alan adaylar seçildiler.

YÖNETİM KURULU
Feyzullah Topçu 1471
Metin Aksoy 1463
Halil Kırlı 1467
İlhan Bora 1459
Vedat Adak 1468

DENETLEME KURULU
Hüseyin Hamamcılar 1464
Vedat Heyfegil 1451
S.Semih Özsoysop 1463

DİSİPLİN KURULU
Kaya Örgen 1462
Şükrü Parmaklı 1455
Ömer Akbaş 1459
Mehmet Özgür 1457
Faruk Aksu 1454

Aynı anda yapılan delegasyon seçimlerine Çağdaş grup (yeşil), Çözüm Grubu ( turuncu), Doğuş grubu (sarı) listelerle katıldı. 1458 oy alan Çağdaş Grup listesindeki adaylar blok olarak delege seçildi. TÜRMOB genel kurulunda İzmir SMMMO`yu temsil etmek üzere seçilen meslektaşlarımız da şunlardır:

Rıfat T.Nalbantoğlu, Feyzullah Topçu, Cemail Muhtar, Emin Peker, Abdullah Karabulut, M.Yılmaz Bozca, Erbay İndağ, Abdülkadir Dikici, Mehmet Ali Çelik, Erol Ecevit, Ahmet Özer, Mehmet Doğan, Ertunç Atatuna, Ahmet Rıdvan Tulunay, Mehmet Gürcan, Feramuz Tiktaş, Ali Erdoğan, Mehmet Kuzu (1306), Gülefer Aktaş, Ali İhsan Esmeroğlu, Metin Acar, Hacı Ahmet Koyuncuoğlu, Ali Kemal Durdu, Metin Hepyükselen, Hakan Hasan Lahoğlu, Ali Osman Cörüt, Metin Savar, Hasan Bal 4264, Ali Öksüz, Mevlüt Çelik, Hüseyin Çimenli, Ali Rıza Türköz, Mithat Barut, Hüseyin Gani Merttürk, Alişan Kılıç, Muammer Daşdemir, Hüseyin Günay, Aliye Kaya, Muhammer Çengil, Hüseyin Ramiz Cengiz, Arzu Demir, Murat Çalışkanöztürk, İbrahim Güral, Atila Özel, Mustafa Demirel ( 4115 ), İbrahim Sönmez, Atilla Kurtkapmaz, Mustafa Karamemiş, İdris Yıldırım, Aydan Aldoğan, Mustafa Tokpunar, İlhan Özköse, Aydın Balatacı, Mustafa Türkcan, İsmail Korkmaz, Aykut Künden, Mustafa Yücel, Kenan Özçiftçi, Aypare Karaöz, Nezahat Kaymaz, Levent Gülal, Aysel Şengül, Orhan Ünal, Levent Özten, Banu Gençkan, Osman Bulut (691), M.Cahit Üzken, Berrin Ergen, Özcan Karaboğa, M.Cengizhan Tuğluk, Bülent Hocaoğlu, Özcan Karagöz ( 3637 ), M.Şükrü Yalçın, Cevat Tunçgenç, Özlem Argun, Maşallah Okdayan, Coşkun Pakcan, Özlem Özkan, Mehmet Dağlı, Doğan Güçlü, Perihan Yiğit, Mehmet Fethi Kahyaoğlu, Emine Baliç, Remzi Güray Kurşunoğlu, Mehmet Şentürk ( 5181 ), Erdem Sarp, Remzi Yılmaz, Melek Karaca, Ertan Bengü, Rıdvan Orhan, Metin Dökmeciler, Faruk Berberoğlu, Sadi Kuyumcu, Mithat Çetin, Fatma Karakan, Selda Kahraman, Muhittin Güler, Fatma Öz, Serkan Kurtuluş, Murat Altıkanat, Feyzi Tekin, Serpil Gürbüz, Mustafa Demir ( 60), Fuat Özer, Sırrı Esen, Mustafa Güven Salman, Gülşen Şengül, Süheyla Çamkıranlar, Mustafa Ok, Günay Güncü Özşekerli, Süleyman Özdere, Mustafa Yaşar, Hakan Kent, Süreyya Aykaç, Mustafa Yılmaz ( 4006 ), Halil Arda, Şahyan Karahan, Necati Duru, Halil İlker Özer, Şehriban Çördük, Nehriye Akyol Eryılmaz, Halis Doğru, Şengül Yavuz, Nesrin İlkutlav, Haluk Esat Karaaslan, Şenol Yıldız ( 3687 ), Nihat Özkan, Harun Ayzıt, Şevket Özyurttaş, Nurettin Demirayak, Harun Sümer, Taner Akzeybek, Orhan Yutmaz, Hasan Halistoprak, Tansel Sayın, Osman Bıcılı, Haydar Yaşar, Turan Şahin, Pilot Zeybek, Hulki Cunbul, Ülkü Dönmez, Rahmi Yılmaz, Hüdayi Emer, Veli Akalın, Ruhi Işık, Hülya Güleç, Yakup Sönmez, Sabri Diken, Hülya Koç, Yalçın Önder, Savaş Güvenç, Hüseyin Göksu, Yeşim Silindir, Selahattin Duyar, Hüseyin Gündüz, Yusuf Büyüktepe, Serkan Kahraman, Hüseyin Üzüm, Serkan Sığak, İbrahim Akgül, Adil Kömürcü, Seyran Yıldız, İbrahim Oran, Adnan Atsüren, Süleyman Kıyunak, İbrahim Pezük, Ahmet Kulaksız, Şenel Uçar, İsa Alimler, Ahmet Tümer, Tanju Çınar, İsmail Tezer, Akın Ergül, Tunç Kılınç, İsmet Pekdoğan, Ali Edebali, Turgay Demir, Kaan Pekcan, Ali Yılmaz (703), Vedat Aksoy, Kader Karafil, Ayhan Kılınççı, Yalçın Yiğit, Kamil Yazar, Aytaç Erdin, Yunus Yavaş, Leman Biter, Bayram Pırasalar, Zeycan Taş, M.Ali Çelebi, Behti Bayraktar, Zeynep Nehir Ağartı, M. Hasip Toraman, Bekir Özbal, Zinnur Özesmi

ÖRGÜTLENME ÇALIŞMALARI

İlçe Temsilcilikleri

Aliağa
Temsilci : Hülya Güleç
Yardımcı : İsmail Mertoğlu, Fuat Özer

Bayındır
Temsilci : Mehmet Kozakçı
Yardımcı: Hafize Özkır

Bergama
Temsilci : Volkan Özkaya Yardımcı: Mustafa Demirel, Akın Ergül

Çeşme
Temsilci: Erkan Ergin
Yardımcı: Nilüfer Yener

Dikili
Temsilci : Emin Peker
Yardımcı : Dinçer Çakır

Foça
Temsilci :Nazile Çağlayan
Yardımcı: Ferah Ersin

Gümüldür
Temsilci: Muhittin Güler
Yardımcı: Rabia Kaya

Karaburun
Temsilci : Ayhan Gürdür

Kemalpaşa
Temsilci :Nurettin Demirayak
Yardımcı: Hasan Ateş

Kınık
Temsilci : H. Ramiz Cengiz
Yardımcı: Hanife Tütüncü

Kiraz
Temsilci: Pilot Zeybek
Yardımcı: Mehmet Kuzu

Menderes
Temsilci : M .Sezer Dikmen
Yardımcı : İpek Koçbay, Cansev Uzunca, Hasan Kaplan

Menemen
Temsilci : Mithat Çetin
Yardımcı : İbrahim Güral, Sertan Sevin, Özcan Karaboğa

Selçuk
Temsilci : Muammer Daşdemir
Yardımcı: Oktay Vergi, H. Ayçanur Güneş, Atilla Öçal

Seferihisar
Temsilci: Arif Hikmet Ülkü
Yardımcı: Şerife Metin

Tire
Temsilci : Süleyman Kıyunak
Yardımcı : Cüneyt Ocaktan, Bekir Keseli

Torbalı
Temsilci: Burhan Türe
Yardımcı: Fatih Doğan Yıldız, Zeynel Bavuk, Mehmet Nuri Bulut

Ödemiş
Temsilci : Coşkun Açar
Yardımcı: Bahaddin Çınar, Ahmet Tunca, Fatma Öz, Erkan Esel, İlhan Çimen

Urla
Temsilci: Mustafa Yaman
Yardımcı: Rıdvan Orhan

Semt Temsilcilikleri

Alsancak
Temsilci: Hüseyin Üzüm
Yardımcı : Mehmet Doğan, Özlem Argun, Talip Aksakal, Gülefer Aktaş, Erbay Aksoy, Mehmet Çolak, Tarık Kalay

Balçova
Temsilci: Bekir Özgür
Yardımcı: Ertan Bengü, Mustafa Başçı

Basmane Temsilci : Ayten Karadağ
Yardımcı: İbrahim Sönmez, Ali İhsan Esmeroğlu, Özkan Dalda, Gülcan Uçar Savaş, Murat Bağcı, Süheyla Çamkıranlar, İbrahim Akgül, Ramazan Demir

Bornova
Temsilci: Şahyan Karahan
Yardımcı: Orhan Ünal, Firuz Göksu, Erol Kaya, Murat Çalışkanöztürk, Özlem Özkan

Çamdibi/Altındağ
Temsilci : Bülent Çolak
Yardımcı: Yusuf Büyüktepe, Aykut Künden, Adnan Atsüren, Behti Bayraktar, İbrahim Bağcılar

Çankaya
Temsilci: Mehmet Fatih Tuncay
Yardımcı: Sevgi Bulgur, Recep Doğan Karabacak, Mustafa Yaşar, Serkan Acar, Nezahat Kaymaz, Ulus Ahmet Sülün Şengül Yavuz, Murat Altıkanat, Fatma Karakan

Çiğli
Temsilci: Leman Biter
Yardımcı :Bahar Sarı

Eşrefpaşa
Temsilci : Sahip Öznergiz Yardımcı: Celalettin Yüzbaşıoğlu

Gaziemir
Temsilci : Atilla Kurtkapmaz
Yardımcı: İlhan Özköse, Evin Kutlu

Hatay
Temsilci: Osman Bıcılı
Yardımcı : Arzu Demir, Metin Hepyükselen, Hüseyin Gani Merttürk, Niyazi Dağcı, Fatih Kara , Kenan Tercan

Kahramanlar
Temsilci : Özcan Çiynekli
Yardımcı: Feridun Karşılayan, İsmail Korkmaz, Cem Seden, Metin Mete, Gürsel Erkul Ilız

Karabağlar
Temsilci : Lütfi Demir
Yardımcı : Ufuk Gündüz, Bülent Hocaoğlu, Ayşa Ay, Hüdayi Emer

Karşıyaka
Temsilci : İbrahim Öztürk
Yardımcı:Tülay Budak, Ayşegül Yıldız, Ünal Karakuş, Bülent Bingöl, Uğur Şentürk, Bayram Leventoğlu

Kemeraltı
Temsilci: Ayhan Kılınçcı
Yardımcı: Orhan Yutmaz, Mehtap Erman, Ramazan Korkmaz, Nesrin İlkutlav, Hasan Acar, Berrin Ergen

Konak
Temsilci: Tunç Kılınç
Yardımcı: İsa Alimler, Sevinç Yıldırım, Sadi Kuyumcu, Mehmet Şentürk, Mahir Çam, Halil İmrek

Narlıdere
Temsilci : Murat Tosun
Yardımcı: Selda Kahraman, Erol Toksun

Pasaport
Temsilci: Cahide Beceren
Yardımcı: Levent Gülal, Aysel Şengül

Şirinyer/Buca
Temsilci: Mustafa Yılmaz
Yardımcı : İdris Yıldırım, Aytaç Erdin, Taner Akzeybek, Özgür Öner

Yenişehir
Temsilci : Ali Öksüz
Yardımcı: Atilla Yorga, Feramuz Tiktaş, Metin Acar, Serkan Kahraman

KOMİTELER

Avrupa Birliği Uyum Projeleri Geliştirme
Başkan : Mustafa Çetinkaya
Yardımcı: İbrahim Burak Oğuz, Bülent Hocaoğlu, Sabır Telingün, Mahir Çam, İbrahim Cem Kaya, Levent Sarsıncı

Bağımlı Çalışanlar
Başkan :Gökmen Ölçer
Yardımcı: E. İmran Mumcuoğlu, M.Lütfi Karslı, Mehmet İlhami Köseoğlu, Serdar Soysal, Serkan Kasalar, Şerif Yıldız, Yeşim Tekoğlu

Basın Yayın
Başkan :Yavuz Özmakas
Yardımcı: Hüseyin Günay, M. Yılmaz Bozca, Berna Kaya, Serpil Gürbüz, Murat Bağcı, Erol Ecevit

Bilgi Teknolojisi Ve İnternet
Başkan : Özlem Argun
Yardımcı : Mustafa Yılmaz, Mustafa Ok

Çevre Doğal Afetler
Başkan : Yakup Sönmez
Yardımcı: Mehmet Şentürk, İpek Koçbay, Hülya Ersoy, Özlem Özkan, Ahmet Gereme

Denetim
Başkan : Tanju Çınar
Sekreter : Süreyya Aykaç, M. Yılmaz Bozca
Yardımcı: Ahmet Kulaksız, Ahmet Özer, Ali Öksüz, Atila Özel, Atilla Yorga, Aypare Karaöz, Bülent Bingöl, Feramuz Tiktaş, Hakan Kent, Hüseyin Gani Merttürk, İdris Yıldırım, İpek Koçbay, Kemal Paşalı, Mehmet Dağlı, Mehmet Kıvrak, Mehtap Keskin, Metin Acar, Mustafa Yaşar, Nusret Yumrutaş, Zeynep Güler Kanç, İbrahim Sönmez, Nezahat Kaymaz, Erol Ecevit, Taner Akzeybek, İlhan Özköse, Ruhi Işık, Hüseyin Çimenli

Denetim Standartları
Başkan : Seyran Yıldız
Yardımcı: Celal Bozkaya, Süreyya Aykaç, Metin Mete, Selda Yenel, Sibel Balamir, Münise Kömürcüoğlu, Ali Abay

Eğitim Yardımı
Başkan : Mehmet Kaya
Yardımcı: Beyazıthan Güngören, Sevinç Yıldırım

Halkla İlişkiler
Başkan : Zeynep Nehir Ağartı
Yardımcı: Sündüz Yücel Hacaloğlu, Şehnaz Uludağ

Kayıtdışı Ekonomi İle Mücadele
Başkan : Ahmet Rıdvan Tulunay
Yardımcı: Enver Arslan, Hakkı Günhan Bağtaş, İlhan Kılınç

Kurumlarla İlişkiler
Başkan : Metin Mete
Yardımcı: Kayhan Acarsoy, İsmail Korkmaz, Turgay Demir, Necibe Uzunoğlu, Murat Yeter, Süheyla Çamkıranlar, İsa Alimler, Zekeriya Kanyılmaz, Mehtap Erman, Özcan Çiynekli

Kültür Sanat Etkinlikleri
Başkan : Aydan Aldoğan
Yardımcı: Çiğdem Tonguç, Nezahat Kaymaz, Aytaç Erdin, Levent Gülal, İsmail Tezer, Keziban Enet

Meslek Etiği Ve Haksız Rekabet
Başkan : Şevket Özyurttaş
Yardımcı: Ali Rıza Kabalak, Zeynep Nehir Ağartı, Aysel Korkmaz (Toprak), Günay Güncü Özşekerli, Yaşar Erdoğdu, Tarkan Türkmen

Meslek Odaları İle İlişkiler
Başkan :Cemail Muhtar
Yardımcı : Lütfi Demir, Ahmet Köse, Nazmi Hayat, Hüsnü Demir, Erkan Fındık

Mesleki Sorunlar
Başkan : Nazmi Hayat
Yardımcı: Hüdayi Emer, İlhan Özköse, İsmail Şengün

Meslektaşlararası Sosyal Dayanışma
Başkan : Şehriban Çördük
Yardımcı: Sevinç Yıldırım, Hatice Çevik, Recep Süloş, Hülya Aktaş, Kenan Hepsevigen

Mevzuat Ve Danışma
Başkan :Osman Bulut
Yardımcı: Enver Aslan, Armağan Kemal Akpaklar, Mukadder Günay, Erbay Aksoy

Muhasebe Standartları
Başkan : Osman Eriş
Yardımcı: Ulus Ahmet Sülün, Mustafa Özkaraca, Mustafa Malova, Ahmet Demir, İbrahim Burak Oğuz, Namık Peker, Ayşe Özüilerigiden, Mustafa Toprak, Hasan Acar

Sivil Toplum Örgütleri
Başkan : Ali Sami Şerbetçioğlu
Yardımcı: Yaşar Erdoğdu, Aliye Kaya, M. Doğan Türetken, Hülya Şahin

Spor
Başkan : Doğan Öztürk
Yardımcı: Müfit Yıldırım, Hülya Şahin, Mustafa Yücel, Erkin Özkacar, Erol Şunlu, Sezgin İslamoğlu, Rahmi Yılmaz, Rahşan Kılıç, Şennur Çalışkan

Ücret Tespit
Başkan : Akif Bozdağ
Yardımcı: Kamil Ünal, Faruk Berberoğlu, Emine Baliç, Fatma Özbay, Serdar Soysal, Yalçın Buhar alı

Çağdaş grup

GRUP MECLİSİ SEÇİMİ

15 Haziran 2006 günü Dokuz Eylül Üniversitesi 75. Yıl Amfisi`nde toplanan Çağdaş Grup üyeleri, önümüzdeki iki yıl boyunca görev yapacak olan 200 kişilik Grup Meclisi`ni seçti.

Necmettin Keleş`in başkanlığında oluşturulan Divan Kurulu`nda Atilla Kurtkapmaz ve Metin Hepyükselen yazman olarak görev aldılar.

Çağdaş Grup Yürütme Kurulu Başkanı Rıfat Nalbantoğlu yaptığı açış konuşmasında seçim öncesi hazırlıkları, seçim dönemi çalışmalarını değerlendirdikten sonra katkısı ve emeği geçen meslektaşlarımıza teşekkür etti. Bu seçimlerde üyelerin % 50`sini sandığa götürmeyi hedeflediklerini, bu hedefi % 48 ile neredeyse tutturduklarına dikkati çeken Nalbantoğlu, bu hedefi tutturmanın ötesinde % 100`lük hedefleri önümüze koyacağımız günlerin geleceğini söyledi. Bu oranı tutturabilen birkaç il olduğunu, İzmir`in de bu illerden biri olarak başarılı bir sınav verdiğini belirtti.

Nalbantoğlu; Çağdaş Grup`un on bölge temelinde çalıştığını, buradan elde edilen deneyimlerin ışığı altında önümüzdeki iki yılın planlanacağını, buradan seçilecek Grup Meclisi`ne ve onun içinden oluşturulacak Yürütme Kurulu`na büyük görevler düştüğünü söyledikten sonra sözlerini önümüzdeki dönemde Kadın ve Gençlik komisyonlarının daha iyi çalıştırılması gerektiğinin altını çizerek bitirdi.

İkici konuşmacı olarak kürsüye gelen Oda Başkanımız Feyzullah Topçu seçim başarısında Grup Yürütme Kurulu`nun ve tüm Çağdaş Grup üyelerinin payı olduğunu belirttikten sonra “Kurumlaşırsanız başarı kendiliğinden gelir.” Dedi.

Başkan Topçu, konuşmasında önümüzdeki iki yıllık dönemde komitelere yeni eklemeler yapılarak komite sayısının on yediye çıkarılacağını, tüm meslektaşlarımızın bu komitelerde aktif olarak görev almaları gerektiğini söyledi. Hem İzmir Odası hem de tüm yurt düzeyinde yapılan mesleki ve kurumsal çalışmalar hakkında bilgi verdi. Oda bünyesi içinde bilim/danışmanlar kurulu oluşturulacağını, bu yolla çalışmalar daha sağlıklı bir duruma getirileceğinin de müjdesini verdi.

Yürütme Kurulu`nda semt sorumluluğunu üstlenmiş üyelerin; semtlerde yapılan çalışmalar sonucunda belirledikleri Grup Meclisi adayları okundu. Adaylar oybirliği ile seçildiler. Bir gün sonra aynı yerde ve aynı saatte Grup Meclisi`nin toplanarak yeni Yürütme Kurulu`nu belirlemesi kabul edildi.

Çağdaş Grup Yürütme Kurulu Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, yeniden söz alarak semt çalışmasının çok önemli olduğunu, bu sınavdan başarıyla geçtiklerini söyledi ve “Semt ya da bölge sekreteryaları oluşturmak artık önümüzde duran görevimizdir.” Diye ekledi. Katılan herkese teşekkür etti.

Yeni Çağdaş Grup, Grup Meclisi şu isimlerden oluştu:

Abdullah Aydemir, Abdullah Yetiştiren, Adem Cankal, Adil Şimşek, Ahmet Gereme, Ahmet Nafiz Şengül, Ahmet Şefik Vural, Akif Bozdağ, Akif Güzel, Alev Gürcan, Ali Edebali, Ali Öksüz, Ali Saraç, Ali Ulaş Bilir, Arif Coşkunkan, Armağan Kemal Akpaklar, Atınç Özer, Atilla Kurtkapmaz, Atilla Yorga, Avni Özen, Ayhan Kılınçcı, Aykut Künden, Ayşe Ay, Ayşe Özüilerigiden, Ayten Karadağ, Bahaettin Kır, Banu Gençkan, Behti Bayraktar, Bekir Gevrek, Bekir Özgür, Burhan Aybar, Bülent Bingöl, Bülent Çolak, Bünyamin Sinci, Cahide Beceren, Caner Ural, Cemal Zengin, Cemil Mavigül, Cevriye Özdemir, Doğan Öztürk, Ebru Hocaoğlu, Emine Karamanlı, Emine Turan, Emine Zülal, Eray Büyük, Ercan Kılınçcı, Ercan Uyanık, Ergun Sarıbudak, Ergül Gülbent, Ergün Dalkılıç, Ergün Okçay, Erhan Geboloğlu, Erhan Nacar, Erkan Yıldırım, Erol Kucur, Esat Kocaoğlu, Esma Ilgaz, Fatih Kara, Feramuz Tiktaş, Ferit Söylemezli, Feyzullah Topçu, Figen Özdem, Gökmen Ölçer, Gürsel Erkul Ilız, Halil Kırlı, Hamdullah Akgül, Harun Ayzit, Hatice Çevik, Hikmet Öner, Hüdaverdi Tırpan, Hüsamettin Balcı, Hüseyin Hamamcılar, Hüseyin Tayfun Saydere, Hüseyin Üzüm, İbrahim Öztürk, İlhan Bora, İlhan Özköse, İpek Koçbay, İsfahan Naki, İsmail Dikici, İsmail Suat Okkaoğlu, Kamil Caka, Kamil Ünal, Kamil Yazar, Kaya Örgen, Kayhan Acarsoy, Kazım Güler, Kudret Yiğit, Levent Altınbaşlı, Levent Kars, Levent Pesenlioğlu, Levent Yakar, Lütfi Demir, M. Lütfi Karslı, Mahir Çakır, Mahir Çam, Mahmut Açıkkar, Maşallah Okdayan, Mehmet Çabuk, Mehmet Çolak, Mehmet Doyran, Mehmet Duran, Mehmet Dülgerkaraoğlanoğlu, Mehmet Emin Sevinç, Mehmet Fatih Tuncay, Mehmet Hassoy, Mehmet Kaya, Mehmet Kuzu, Mehmet Necdet Soysal, Mehmet Özdil, Mehmet Özgür, Mehmet Şentürk, Mehtap Erman, Melek Karaca, Memduh Salkım, Metin Acar, Metin Aksoy, Metin Erarslan, Metin Mete, Muammer Erduran, Muammer Uluocak, Murat Akpolat, Murat Bağcı, Murat Özkökoğlu, Murat Tosun, Murat Tör, Murat Yeter, Mustafa Akçalı, Mustafa Çetinkaya, Mustafa Keskin, Mustafa Özkaraca, Mustafa Şahin, Mustafa Toprak, Mustafa Yılmaz, Mustafa Yücel, Müfit Yıldırım, Nazmi Hayat, Necmettin Keleş, Nejdet Çay, Nejdet Özkahya, Nihal Açık, Nilgün Buzan, Niyazi Dağcı, Nusret Yumrutaş, Onur Yazan, Orhan Yutmaz, Osman Bıcılı, Osman Eriş, Osman Nuri Başar, Ömer Akbaş, Özay Önür, Özcan Çiynekli, Özcan Gökçe, Özgür Öner, Özlem Karaöz, Rafet Demir, Rahmi Yılmaz, Ramazan Büyükırmak, Reha Parlar, Resül Güngör, Rıfat T. Nalbantoğlu, Ruhi Işık, Sabriye Saruhan, Safiye İyidoğan Berk, Salih Semih Özsoysop, Samim Sücüllü, Semiha Kıral, Serkan Acar, Serpil Erdelikanlı, Sevgi Bulgur, Sevinç Yıldırım, Seyran Yıldız, Sezgin İslamoğlu, Süreyya Aykaç, Şaban Öztürkoğlu, Şehriban Çördük, Şenol Yıldız, Şeref Bakkallar, Şükrü Parmaklı, Tanju Çınar, Tekin Tümer, Tolga Temiz, Tunç Kılınç, Tülay Budak, Ülkü Dönmez, Vedat Adak, Vedat Heyfegil, Yakup Sönmez, Yalçın Alkurt, Yalçın Aykuta, Yalçın Buharalı, Yalçın Karaca, Yaşar Erdoğdu, Yaşar Yılmaz Özen, Yeşim Tekoğlu, Yunus Cankal, Yusuf Büyüktepe, Zafer Pastutmaz, Zeki Kaptan, Zübeyir Tokpınar

YÜRÜTME KURULU SEÇİMİ

16 Haziran 2006 günü Dokuz Eylül Üniversitesi 75. Yıl Amfisi`nde toplanan Çağdaş Grup Grup Meclisi üyeleri önce toplantıyı yönetmek üzere bir divan oluşturdular. Oda Başkanı Feyzullah Topçu`nun başkanlığında Nihal Açık ve Nejdet Özkahya`dan oluşan Divan Kurulu gündemin bir maddeden oluştuğunu, Çağdaş Grup Yürütme Kurulu için seçim yapılacağını duyurdu.

Grup Meclisi tarafından yapılan seçim sonucunda belirlenen yeni Yürütme Kurulu şu isimlerden oluştu:

Rıfat Nalbantoğlu, Halil Kırlı, Safiye İyidoğan Berk, Zeki Kaptan, Erkan Yıldırım, Kudret Yiğit, Ülkü Dönmez, Süreyya Aykaç, Mehmet Kaya

SEMT TEMSİLCİLERİ

KADINLAR KOLU

GENÇLİK KOMİTESİ


11. OLAĞAN GENEL KURUL

13 Mayıs 2000 günü 9 Eylül Üniversitesi Rektörlük Binası 75. Yıl Amfisi’nde başlayan genel kurul çalışmalarını yönetmek üzere oluşturulan divanda; Divan Başkanı Aydın Özdemir, Başkan Yardımcısı Ahmet Cavit Uğur, yazman Eyyüp Karayel ve Haluk Kundakçı görev aldılar.

Salonda bulunan konuklardan TÜRMOB Genel Başkanı Mustafa Özyürek ile İstanbul Milletvekili Masum Türker birer konuşma yaptılar.

Divan başkanlığı tarafından okutturulan kutlama telgraflarını TÜRMOB genel saymanı Mehmet Timur, TÜRMOB Yönetim Kurulu üyesi Dilaver Engin, TÜRMOB Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Akın, TÜRMOB Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Rasih Yılmaz, TÜRMOB Denetleme Kurulu Başkanı Mevlüt Güven, TÜRMOB Disiplin Kurulu Başkan Yardımcısı Muhlis Selçuk, Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan yardımcısı Hüsamettin Özkan, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Başbakan yardımcısı Cumhur Ersümer, Devlet Bakanı Hasan Gemici, Devlet Bakanı Edip Safder Gaydalı, Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu, Maliye Bakanı Sümer Oral, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Kenan Tanrıkulu, Adalet bakanı Hikmet Sami Türk, Kültür Bakanı İstemihan Talay, İzmir milletvekili Hasan Metin, İzmir milletvekili Yıldırım Ulupınar, İzmir Milletvekili Rıfat Gürleyen, İzmir Milletvekili Mehmet Özcan, İzmir Milletvekili Kemal Vatan, İzmir milletvekili Atilla Mutman, İzmir milletvekili Süha Tanık, İzmir milletvekili Oktay Vural, İzmir milletvekili Rahmi Sezgin, İzmir Valisi Kemal Nehrozoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Priştina, Karşıyaka Belediye Başkanı Şebnem Tabak, TMMOB Makine Mühendisleri Odası İzmir şubesi başkanı Doğan Albayrak ve CHP Genel Başkanı Altan Öymen göndermişlerdi.

Ayrıca Kayseri, Ankara ve Adana SMMM Odaları’nın da kutlama mesajları okundu.

Genel kurul çalışmaları sırasında gruplar adına konuşmalar yapıldı. “Çağdaş Grup” adına Rıfat Nalbantoğlu “Değişim” grubu adına Muhsin Dalfidan, “Demokrat Muhasebeciler Birliği” adına Faruk Aksu, “Dayanışma” grubu adına İlhan Bora ve “Yeni Çizgi” grubu adına Yüksel Tütüncü görüşlerini dile getirdiler.

Gündeme yapılan ek gereği “Muhasebe Vergi Uygulamaları Atölye Çalışmaları Usul ve Esasları hakkında Yönerge” ile ilgili yeni seçilecek yönetim kuruluna redaksiyon yetkisi verilerek oybirliği ile kabul edildi.

150 TÜRMOB delegesinin de belirlendiği seçimlere 3751 kayıtlı üyeden 1567 üye katıldı. 1526 geçerli oyve 41 iptalin bulunduğu seçimler sonunda oda kurulları aşağıdaki gibi oluştu:

Yönetim Kurulu
Ayhan Baltacı : 780 oy
Feyzullah Topçu : 779 oy
Necdet Özkahya : 777 oy
Safiye İyidoğan : 772 oy
Akıner Tugay : 771 oy

Disiplin Kurulu
Kaya Örgen : 776 oy
Metin Aksoy : 776 oy
Mehmet Özgür : 775 oy
Muammer Erduran : 775 oy
Ali Rıza Türköz : 775 oy

Denetim Kurulu
Vedat Heyfegil : 774 oy
Hüseyin Hamamcıla : 774 oy
M. Cahit Üzken : 772 oy

12. OLAĞAN GENEL KURUL

01 Haziran 2001 günü İpekyolu Ege Salonu’nda yapılan genel kurulu yönetmek üzere Divan Başkanı Nail Sanlı Başkan yardımcısı Mahmut Açıkkar, yazmanlar Mehmet Kuzu ve Banu Gençkan’dan oluşan Divan Kurulu seçildi.

Maliye Bakanı Sümer Oral, İzmir milletvekili Süha Tanık, İzmir milletvekili Oktay Vural, , İzmir milletvekili Rıfat Serdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Priştina ve Sakarya SMM Odası’ndan Genel kurul çalışmalarını kutlayan telgraflar; İzmir milletvekili Rahmi Sezgin ve İzmir Milletvekili Kemal Vatan’dan Kemal Vatan Gelen iyi çalışma mesajları okundu.

Konuklardan TÜRMOB Genel Başkanı Mustafa Özyürek, İzmir Milletvekili Mehmet Çümen, İzmir Defterdarı Mete Gönenç, İzmir Gelirler Bölge Müdür Yardımcısı Akif Yılmaz, İstanbul SMMM Odası başkanı Yahya Arıkan, Bursa SMMM Odası başkanı Bülent Çetin, İstanbul milletvekili Masum Türker birer konuşma yaptılar.

Genel kurulu izlemeye gelen diğer konuklar ise TÜRMOB genel başkan yardımcısı Uğur Büyükbalkan, TÜRMOB Disiplin Kurulu üyesi Muhlis Karakaya, TÜRMOB Disiplin Kurulu üyesi Necmettin Keleş, Aydın SMMM Odası başkanı Fettah Açan, Manisa SMMM Odası Başkanı Sadık İrier, Denizli SMMM Odası Başkanı Necdet Yılmaz, Çanakkale SMMM Odası başkanı Cengiz Demirel, Balıkesir SMMMM Odası başkanı Kadir Kaynak, Kütahya SMMM Odası Başkanı Osman Cengiz, İzmir YMM Odası Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Kumaş, İzmir milletvekili Suat Çağlayan İzmir Defterdar yardımcıları Muzaffer Şen ve Esat Giray, İzmir Gelirler Bölge Müdürü yardımcısı Aykut Kolater SSK Bölge İl Müdürü Ali İhsan Yeşilçimen, Bağ-Kur Bölge İl Müdürü Necati Çetiner, CHP Konak İlçe Başkanı Ali Yılmaz’dı.

Oda çalışmaları hakkında görüş ve önerilerini iletmek üzere üyelerimizden M. Faruk Aksu, Bahri Dündar, Hüseyin Günay, Şevket Özyurttaş, Cavit Uğur, Muhsin Dalfidan, Ümit Kurtulmamış, Ali Kemal Durdu, İsmail Pınar, Rıfat Nalbantoğlu söz aldılar.

ÖRGÜTLENME

13 Mayıs 2000 tarihinde oluşturulan yeni oda yönetimi ilk işlerden biri olarak her zamanki gibi ilçe ve semt temsilcilikleri seçimlerini gerçekleştirdi.

İLÇE TEMSİLCİLERİ SEMT TEMSİLCİLERİ

Aliağa: Cevat Tunçgenç
Bayındır : Mehmet Kozakçı
Bergama : Mustafa Kalpaklı
Çeşme : Ömer İhsan Tütüncüoğlu
Foça : Vedat Aksoy
Menderes M. Sezer Dikmen
Menemen : Mithat Çetin
Ödemiş : Coşkun Pakcan
Selçuk : Göktaş Remzi Çelikel
Tire : Yalçın Ergun
Urla : Doğan Güçlü
Alsancak: Erdoğan Destegül
Basmane : Ercan Uyanık
Bornova : Abdullah Barış
Çamdibi : Hüsamettin Balcı
Çankaya : Ali Yenidoğan
Çiğli : Nail Uyar
Gaziemir Atilla Kurtkapmaz
Hatay : Yunus Cankal
Kemeraltı Ercan Kılınçcı
Konak : Ali Yılmaz
Narlıdere Kamil Yazar
Pasaport Özcan Gökçe
Şirinyer : İsmail Pınar

Yönetim kurulu, ilk kez olarak meslek komitelerini görev almak isteyen meslektaşlarımız arasından atama usulü ile belirledi. Bu atamalar sırasında meslek komitesi başkanlıklarına şu meslektaşlarımız getirildi:

Bağımlı Çalışanlar: Tayfun Saydere
Basın Yayın : Melek Karaca
Bilgi Teknolojisi : Metin Mete
Çevre : Cemail Muhtar
Denetim : Mehmet Kuzu
Doğal Afetler ve Yardım : Arif Coşkunka
n Halkla İlişkiler ve İnsan Kaynakları : Yeşim Silindir
Kurumlarla İlişkiler : M. Cengizhan Tuğluk
Türk Ticaret Mevzuatı : Ramazan Büyükırmak
Meslek Ahlak : Mehmet Kaya
Mesleki Kararlar : Müfit Yıldırım
Sosyal Güvenlik Mevzuatı : Mustafa Sağlam
Sosyal ve Kültürel Etkinlikler : Nilgün Buzan
Vergi Mevzuatı ve Danışma : Arif Özer

YAPILAN ETKİNLİKLER

01-05 Kasım 2000 V. Türkiye Muhasebe Standartları Sempozyumu
   
9 Aralık 2000 İpekyolu Ege salonu
Ticaret, üretim ve hizmet işletmelerinde dönem sonu işlemleri
Yr. Doç. Dr.Yasemin Yeğinboy
Maliye Başmüfettişi Levent Gençyürek
Yr. Doç. Dr. Şevket Sayın
   
01 Mart 2001 9 Eylül Üniversitesi Rektörlüğü 75. Yıl Amfisi
Gelir Vergisi Beyannamesi düzenlenmesi ve hayat standardı esasının uygulanması
Baş hesap uzmanı Mehmet Altındağ
   
05 Nisan 2001 9 Eylül Üniversitesi Rektörlüğü 75. Yıl Amfisi
Kurumlar Vergisi Beyannamesi düzenlenmesi
Baş hesap uzmanı Mehmet Altındağ
   
13- 14 Nisan 2001 İzmir Princess Otel
Bilirkişi Eğitim Seminerleri
Doç. Dr. Yusuf Karakoç
Yargıtay onursal üyesi Çetin Aşçıoğlu
Yargıtay üyesi Sedat Bakıcı 
Sayıştay eğitim uzman denetçisi Atilla İnan
Avukat Gülsen Topçuoğlu
Ankara 6. Ticaret Mahkemesi üyesi Ahmet Selim Sarıkaya
Danıştay üyesi Şevket Apalak
YMM Mustafa Gülseven
   
5 Aralık 2001 9 Eylül Üniversitesi Rektörlüğü 75. Yıl Amfisi
Stres Yönetimi ve beden dili
Pof. Dr. Ceyhan Aldemir
Yr. Doç Dr. Cengiz Üzün
   
9 Ocak 2002 9 Eylül Üniversitesi Rektörlüğü 75. Yıl Amfisi
Dönem Sonu İşlemleri
Baş hesap uzmanı Mehmet Altındağ
Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Levent tarlan
   
14 Ocak 2002 9 Eylül Üniversitesi Rektörlüğü 75. Yıl Amfisi
Sınırlı Uygunluk Denetimi ve Meslek Ahlakı Kararları ve Uygulamaları
Marmara Üniversitesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanı Veysi Seviğ
TÜRMOB Genel Sekreteri Nail Sanlı
   
8 Mart 2002 Sabancı Kültür Sarayı
Gelir Vergisi Semineri
Gelirler Kontrolörü Halil Bağdınlı
   
27-28-29 Mart 2002 Tariş Çiğli Organize Sanayi Bölgesi
Tariş III. Muhasebe yetiştirme eğitim semineri
Ankara gelirler Bölge Müdürü Mehmet Altındağ
SMMM Mehmet Can
   
2 Nisan 2002 9 Eylül Üniversitesi rektörlüğü 75. Yıl Amfisi
Sosyal Güvenlik Mevzuatı ve Uygulamaları İşsizlik Sigortası
İş Kurumu İl Müdürü Süleyman Boyacıoğlu
SMMM Mehmet Can
Bağ-Kur il Müdürü Necati Çetiner
SSK İzmir Bölge Müdürü Ali İhsan Yeşilçimen
   
2 Nisan 2002 9 Eylül Üniversitesi rektörlüğü 75. Yıl Amfisi
Kurumlar vergisi
Ankara Gelirler Bölge Müdürü
Mehmet altındağ
   
4 Nisan 2002 9 Eylül Üniversitesi rektörlüğü 75. Yıl Amfisi
1000 Günün bilançosu İzmir
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Priştina
Konak Belediye Başkanı Erdal İzgi
Karşıyaka Belediye Başkanı Şebnem Tabak
Bornova Belediye Başkanı Cengiz Bulut
Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy
Çiğli Belediye Başkanı Tevfik Alyanak
Balçova Belediye Başkanı Ali İhsan Ülker
   
02 Mayıs 2002 İpekyolu 
Kitap İmzalama ve kokteyl
İzmirin İlkleri: Hacer Özmakas Yavuz Özmakas
Şerulda Beklemek Hasan Özkılıç
Nail Uyar ve Ömer Altay Erdoğan

TESMER, TEMEL EĞİTİM VE STAJ MERKEZİ

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu’nun 18.05.2000 gün ve 003 sayılı karar ile TESMER’in yeni yönetim kurulu şu şekilde oluştu:

Başkan : Ayhan Baltacı
Sekreter : Cengiz Ümit
Üye : Vedat Adak
Üye : Ali Saraç
Üye : Savaş Kara

01 Mayıs 2000 - 30 Nisan 2002 arasında Yönetim Kurulu 72 kez toplandı. 848 staj başvurusu ele alındı. Bu başvurulardan 18’i geri çevrildi.

Aynı dönemde yapılan “Yeterlik Sınavları” sonucunda 163 kişi Serbest Muhasebeci, 281 kişi Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olmaya hak kazandı.

31 Ekim 2001 tarihinde ise TESMER genel koordinatörü ve danışmanı Yasemin Yeğinboylu istifa etti.

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın eşgüdümünde TESMER tarafından 24-25 Temmuz 2000, 08-10 Ağustos 2000 ve 27-28-29 Mart 2002 tarihleri arasında üç kez Tariş İncir,Üzüm, Pamuk, Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri Genel Müdürlüğü Çiğli İplik Fabrikası toplantı salonunda “Muhasebeci Yetiştirme Eğitim Semineri” düzenlendi. Bu seminerlerde “Temel Finansal Muhasebe”, “Vergi Mevzuatı”, “ Dönem Sonu İşlemler” ve “Beyanname Düzenlenmesi” konusunda katılanlara bilgi verildi. Bu seminerlerde Yrd. Doç. Şevket Sayın , Maliye Başmüfettişi Levent Gençyürek, Ankara Gelirler Bölge Müdürü Mehmet Altındağ ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mehmet Can eğitim elemanı olarak görev aldılar.

TESMER 09 Aralık 2000 günü de meslektaşlarımıza ve stajyerlerimize yönelik “Ticaret,Üretim ve Hizmet İşletmelerinde Dönem Sonu İşlemleri” konulu bir seminer düzenledi.

TESMER’İN meslektaşlarımıza yönelik bir başka çalışması da aynı dönem içinde yaptığı yayın çalışmalarıdır. Bu dönemde meslektaşlarımıza ulaştırılan yayınların dökümü şöyledir:

İşsizlik Sigortası, (Mehmet Can)
Meslek Ahlak Kuralları, (Nail Sanlı -TÜRMOB genel sekreteri)
Tekstil, Konfeksiyon, Hazır Giyim Sanayi İşletmelerinde Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
Turizm ve Hizmet İşletmelerinde Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
İnşaat ve Kooperatif İşletmelerinde Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
Ticaret İşletmelerinde Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
Dış Ticaret ve Temel Kavramlar
Dönem Sonu İşlemleri 2002
Kurumlar Vergisi Beyannamesi Düzenlenmesi 2001
Şahsi Gelirlerin Vergilendirilmesi ve Beyanı 2001

TESMER, Mayıs-Haziran-Temmuz 2001 aylarında meslektaşlarımıza yönelik olarak 48 saatlık kurlar biçiminde orta düzeyde mesleki İngilizce Kursları düzenledi. Bu kurslarda Dokuz Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Emekli Okutmanı Tülay Emekli eğitim elemanı olarak görev aldı.

2000- 2002 çalışma döneminde merkezde 1594, ilçelerde 181 olmak üzere toplam 1775 meslek adayı staja başladı.

Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde 1594 stajyerin 708’i lise mezunu olarak Serbest Muhasebecilik, 211’i ön lisans mezunu olarak Serbest Muhasebecilik ve 675’i lisans mezunu olarak Serbest Muhasebecilik ve Mali Müşavirlik stajına başladı.

İlçelerde ise 181 stajyerin 62’si ticaret lisesi mezunu olarak Serbest Muhasebecilik, 42’si ön lisans mezunu olarak Serbest Muhasebecilik ve 77’si lisans mezunu olarak Serbest Muhasebecilik ve Mali Müşavirlik stajına başladı.

TESMER bünyesinde 403’ü merkezde, 52’si ilçelerde toplam 455 stajyer adayı bulunuyordu.Bunlardan merkezde olan 403 adaydan 80 lise mezunu Serbest Muhasebecilik, 37 ön lisans mezunu Serbest Muhasebecilik, 286 lisans mezunu Serbest Muhasebecilik ve Mali Müşavirlik; ilçelerde ise 9 ticaret lisesi mezunu Serbest Muhasebecilik, 12 ön lisans mezunu Serbest Muhasebecilik ve 31lisans mezunu Serbest Muhasebecilik ve Mali Müşavirlik adayı olarak mesleğe katılma yolunda adım attılar.

Tesmer, özellikle meslektaşlarımızın bürolarında çalışan elemanların eğitilmesi amacı ile “Bilgisayarla Muhasebe Yardımcı Eleman Yetiştirme” kursları düzenledi. Bu dönem içinde bu kurslara 330 bayan 164 bay toplam 494 kişi katıldı.Kursiyerlerden 258 bayan 118 bay toplam 376 kişi sertifika aldı.

Muhasebe Yardımcı Eleman Yetiştirme kurslarında; SSK İzmir Bölge E. Müdür Yardımcısı Nejat Kosvalı “Sosyal Güvenlik Mevzuatı”, Bağ-Kur İzmir İl Müdürü Necati Çetiner “Sosyal Güvenlik Mevzuatı” , Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Baş İş Müfettişi Yener Güven “Sosyal Güvenlik Mevzuatı”, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Arif Özer “Ticari Belgeler Vergi Hukuku”, Serbest Muhasebeci Şadan İlgazi “Ticari Belgeler Vergi Hukuku”, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Şenol Poyraz “ Ticari Belgeler Vergi Hukuku”, Mesleki Öğretmen Nejla Karagören “Ticari Belgeler Vergi Hukuku”, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Erol Kucur “Bilgisayarla Muhasebe”, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mustafa Soysal “Bilgisayarla Muhasebe”, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mükerrim Dursun “Bilgisayarla Muhasebe”, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Yalçın Karaca “Bilgisayarla Muhasebe”, Yeminli Mali Müşavir Bekir Kahraman “Bilgisayarla Muhasebe” dersleri veren eğitim elemanları oldular.

Aynı kurslarda Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Ferudun İnaltekin “Tek Düzen Hesap Planı Uygulamaları” dersine girdi. “Vergi Mevzuatı ve Uygulamaları” derslerine ise öğretmen Nejla Karaören, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Şadan İlgazi , Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Arif Özer, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Şenol Poyraz ve Ahmet İncegül eğitim elemanı olarak girdiler.